Uitgaan & Cultuur

Komend weekend zesde editie van Open Tuinen Wierden

Liefde voor tuinieren zichtbaar in Notter: perkjes in plaats van gras

NOTTER – Liefhebbers van geurende borders, kleurrijke bloemenperken en sfeervol ingerichte hoekjes met pergola's kunnen komende zaterdag en zondag hun hart ophalen, want dan staat de zesde editie van Open Tuinen Wierden op het programma. Zestien tuinen in de hele gemeente Wierden zijn dit jaar gratis te bezoeken. Wij bezochten op voorhand de stek van Jenny Schuilenburg en zoon Fernand Wanschers aan de Zunaweg 4 in Notter. Zij nemen voor de derde keer deel aan dit evenement.

“Onze tuin verandert jaarlijks; steeds meer bloemen en juist minder gras”, vertelt Fernand. Samen met zijn moeder Jenny is hij verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de tuin rondom de woning aan de Zunaweg. Fernand groeide hier op en woont sinds de jaren negentig samen met zijn gezin in de uitgebouwde woning. Zijn moeder heeft er ook een eigen onderkomen. “Ik heb de liefde voor bloemen van mijn moeder meegekregen. Mijn vader was als boer meer van het praktische: gras en groenten. Doordat ik boomkweker van beroep ben, kan ik die kennis ook weer in de tuin gebruiken.”

Nooit af
Stukje bij beetje heeft de tuin z'n huidige vorm gekregen, maar de ontwikkeling gaat nog steeds door. Sfeervolle borders, doorkijkjes naar verborgen plekjes, een zitkuil om in de luwte te genieten van alles wat de tuin te bieden heeft. “Hij is eigenlijk nooit af. Bovendien zijn we echt elke dag wel in de tuin te vinden. Ik ben liever buiten dan binnen en vind het dan heerlijk om bezig te zijn, ik zie dat niet als werk. Zo leer je de tuin kennen en weet je ook wat waar goed groeit. Het is heel dankbaar om te zien dat wat je in april zaait heel pietpeuterig begint en uiteindelijk torenhoog wordt. Elke dag maak ik wel een ronde en dan zie je elke keer iets nieuws. Laatst was er een heuse vlinderexplosie, je zag ze overal.”

Begeistert
Jenny beaamt die liefde voor flora. “We hebben ook veel tuinen bezocht, zo leer je steeds bij en passen we onze eigen tuin aan.” Inmiddels is er aan de Zunaweg 4 zo'n tweeduizend vierkante meter aan siertuin aangelegd. “Het is dan mooi om te zien hoe vanaf eind maart de planten weer beginnen te bloeien. Maar het hoogtepunt ligt wel in de maanden juli en augustus.”

Deelname aan Open Tuinen Wierden vinden de twee een moment om naar uit te kijken. “Je krijgt mensen over de vloer die echt begeistert zijn, een passie voor tuinen hebben. Ook dit jaar nemen we weer deel, want sinds de vorige editie – in 2018 – is er veel veranderd en zijn er stukken gras opgeofferd voor nog meer perkjes.”

De tuin van Jenny Schuilenburg en Fernand Wanschers is te vinden aan de Zunaweg 4. Het is de vijfde tuin op de route, die bestaat uit zestien gratis toegankelijke tuinen in de gemeente Wierden. Open Tuinen Wierden is op zaterdag 21 en zondag 22 augustus. De tuinen zijn toegankelijk van 10.00 uur tot 17.00 uur. 

Meer informatie, zoals boekjes met beschrijvingen en foto’s van alle tuinen, is te vinden bij onder meer de bibliotheken, infopunten, diverse winkels en vakantieparken. De beschrijvingen van de tuinen en de adressen zijn ook op de website van Open Tuinen Wierden (www.opentuinenwierden.jouwweb.nl) te vinden. Hier staat ook een printversie van de adressenlijst.

Alle tuinen laten een heel eigen karakter zien. De passie van de tuineigenaren komt daarin goed naar voren. Het zijn allemaal liefhebbers die normaal nooit hun tuin openstellen, maar graag hun liefhebberij met anderen delen.