Uitgaan & Cultuur

Ladies Afternoon bij Wereldwinkel Borne

BORNE - Vrijdag 26 november van 13.00 tot 18.00 uur organiseert Wereldwinkel Borne een Ladies Afternoon. Een korting van 25% op alle sieraden maakt deze middag extra aantrekkelijk. Corona maakte een Ladies Evening onmogelijk; daarom nu een sieradenparty in de middag.

De keuze is reuze in de winkel, in sieraden én andere cadeaus, maar alles is steeds fairtrade en duurzaam. Uiteraard zijn deze middag ook heren en jongeren welkom. Nieuw in de winkel zijn de armbandjes van Fairitems die bij jongeren erg populair zijn.

Bijzonder is het verhaal achter de Keniase Kazuri-kralen, basis van prachtige kettingen, armbanden en hangers. De oprichtster van Kazuri – Lady Susan Wood – werd geboren in een hut in een Afrikaans dorpje, waar haar Engelse ouders missionarissen waren. Zij studeerde in Engeland en trouwde daarna met een chirurg, Michael Wood. Samen kwamen ze in 1947 naar Kenia.

Om iets te betekenen voor de mensen, startte Lady Wood een koffieplantage op het landgoed van Karen Blixen, beroemd van de film ‘Out of Africa’. Lady Wood was een visionaire vrouw. Ze hielp haar man met het oprichten van de East African Flying Doctor Service, later de African Medical Research Foundation (AMREF). In haar achtertuin begon Lady Wood een werkplaatsje om kralen van klei/keramiek te maken, eerst samen met twee gehandicapte vrouwen. Ze realiseerde zich al snel dat veel meer vrouwen werk nodig hadden.

Kazuri Beads
Daarom richtte ze ‘Kazuri Beads’ op. Daar begon de lange weg naar een hulpcentrum voor alleenstaande vrouwen zonder inkomen. Door de hoge werkloosheid moesten haar werkneemsters met hun inkomen vaak een groot deel van hun familie onderhouden. In 1988 werd de werkplaats een fabriek en het aantal vrouwen dat er werkte steeg tot 120. De vrouwen werden er opgeleid en met deze kennis produceerden ze prachtige unieke kralen en sieraden.

Naast de werkplaats en de winkel heeft Kazuri ook een kliniek voor de werkneemsters waar zij en hun directe familieleden terecht kunnen voor gratis medische hulp, advies, voorlichting en medicijnen. Ook vergoedt Kazuri 80% van hun medische kosten als werkneemsters worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Uitgebreide collectie sieraden
Vandaag de dag produceert Kazuri een uitgebreide collectie sieraden van keramiek die de wereldwijde mode-industrie weet te charmeren. Kazuri-producten worden gemaakt volgens internationale standaarden en wereldwijd verkocht. Kazuri is lid van de World Fair Trade Organisation (WFTO) en werkt volgens fairtrade richtlijnen. De WFTO controleert dat regelmatig. Zo weet u zeker dat Kazuri fairtrade is en blijft.