Uitgaan & Cultuur

Kunst in de Etalage viert 20-jarig jubileum met gratis randprogrammering

OLDENZAAL - Kunst in de Etalage viert dit jaar van 1 t/m 23 oktober haar twintigjarig jubileum en pakt groots uit. Maar liefst veertig ondernemers nemen deel aan dit jaarlijks terugkomende kunstevenement in de binnenstad van Oldenzaal. Samen met meer dan 45 kunstenaars richten ze hun etalages op kunstzinnige wijze in om kans te maken op de zelfgemaakte bokaal voor ‘Beste Match’. Dit resulteert in een gevarieerde kunstexpositie met kunstenaars uit de stad, maar ook van ver en zelfs over de grens.

Truus Kunne,die van 2002 tot 2017 voorzitter is geweest van deze organisatie, maakte deel uit van het ontstaan van het evenement. “Ik werkte bij een reisburo in het centrum en de koopzondagen waren een grote ergernis voor mij. Als straatvoorzitter wilde ik de Bisschopstraat interessanter maken door te exposeren. Daarvoor trommelde ik elf kunstenaars op. Dat was helemaal geweldig! Het was maar voor een weekendje. Op zaterdag werd het door de burgemeester geopend en door het succes is het evenement gebleven en alleen maar groter geworden.”

Inmiddels heeft Hedwig de Bruijn het voorzittersstokje overgenomen. “Ik ben een enorme chaoot en zelf half kunstenaar,” lacht Truus. “Hedwig doet het zo perfect. Daar ben ik heel blij mee.” Hedwig is zichtbaar gevleid en antwoordt: “Truus kan heel goed netwerken en heeft een kunstzinnige schare achter zich.” De dames lijken elkaar perfect aan te vullen.

Aan ‘Kunst in de Etalage’ doen ontzettend goede kunstenaars mee. “Je moet eigenlijk alle galeries af,” vertelt Truus. “Dan haal je mensen binnen.” Hedwig laat weten dat de tijden wel veranderd zijn en dat er nu ook veel kunstenaars worden geworven via Social Media en de BK-krant, een blad voor kunstenaars van academies.

De exposities in de etalages vormen een compact lint door de stad. Op een speciale flyer staat de route exact aangegeven. Echt nieuw dit jaar is de randprogrammering als extra jubileumprogramma. Alle activiteiten zijn gratis en staan aangegeven op de website www.kunstindeetalage.nl. Zo zijn er taal- en kunstworkshop in het thema Gi-Ga-Groen van de Kinderboekenweek. Die vinden plaats in de bibliotheek, waar kinderen samen met opa’s en oma’s aan deel kunnen nemen onder leiding van kunstenaar Truus Nij Bijvank. Ze worden door dichteres Els Olde Monnickhoff uitgedaagd om een gedicht te schrijven. Deze kunnen ze naderhand kunstzinnig bewerken met ecoline en vetkrijt.

Die vinden plaats in de bibliotheek, waar kinderen samen met opa’s en oma’s aan deel kunnen nemen onder leiding van kunstenaar Truus Nij Bijvank. Ze worden door dichteres Els Olde Monnickhoff uitgedaagd om een gedicht te schrijven. Deze kunnen ze naderhand kunstzinnig bewerken met ecoline en vetkrijt.

In het Palthehuis mogen kinderen vanaf 12 jaar deelnemen aan ‘De kunst van het namaken van Oude Meesterportretten’. Kunstfotograaf Mirella de Jong helpt hen hierbij. In het Palthehuis is ook een tentoonstelling ingericht met werk van de tekenaars Aad de Visser en Martin Hofman. Het Palthehuis viert haar verjaardag en stelt maar liefst honderd vrijkaarten beschikbaar om dit te vieren.  Die kan je van 12 september t/m 23 oktober ophalen bij de Tourist Info of het Palthehuis. Zolang de voorraad strekt uiteraard en te gebruiken gedurende het evenement Kunst in de Etalage.

Kunst in de Etalage betrekt graag andere culturele instellingen bij haar evenement. Zo zal O-Art een etalage bemannen als collectief en deze verzorgt ook ‘Kunstbeschouwende Rondleidingen’ langs de etalages. Op 23 oktober heeft Kunstenaarscollectief O-Art een open dag in het pand aan de Jacob Catsstraat 2, waar iedereen van 12.00 tot 18.00 uur van harte welkom is om een kijkje te nemen.

‘Wandelroute Kunst in Binnenstad en Singelpark’ wordt in het bijzonder een warm hart toegedragen door Eddy Loohuis, die nauwe banden heeft met alle kunstwerken in de stad. Samen met nog een gids van de Tourist Info geeft hij deze rondleiding op 4 en 11 oktober van 10.00 tot 11.30 uur. Hiervoor moet je je wel even inschrijven bij de Tourist Info en vol is vol.

Op de laatste dag van Kunst in de Etalage kan je de kunstenaars van 12.00 tot 17.00 uur in levende lijve ontmoeten op de ‘Kunstmarkt’ in De Vijfhoek en De Driehoek. Dit evenement wordt feestelijk afgesloten met live muziek en theateracts. Ook zal de prijs van ‘Beste Match’ uitgereikt worden. 

Foto: Truus Kunne en Hedwig de Bruijn

Uw reactie