Uitgaan & Cultuur

Koningsdag in Wierden en Enter kleinschalig en goeddeels online

WIERDEN/ENTER – Koningsdag wordt dit jaar in zeer bescheiden vorm gevierd binnen de gemeentegrenzen van Wierden. Daar waar in 2019 de kernen nog bruisten van de activiteiten bleef het het vorig jaar angstvallig stil doordat alles op het laatste moment werd geannuleerd. Ook nu blijft het vanwege alle beperkende maatregelen noodgedwongen rustig op de 27e april. Toch hebben de organiserende Oranjeverenigingen van Wierden en Enter binnen alle gestelde regels en eisen toch iets van ruimte ontdekt om kleinschalige activiteiten op poten te zetten. Zo hoeft het Oranjefeest niet met stille trom voorbij te gaan dit jaar.

“We waren nu uiteraard voorbereid op een Koningsdag met coronabeperkingen”, duidt mede-bestuurslid van de Wierdense Oranjevereniging Ellen Maat. “En daarom keken we al ook tijdig wat er wel mogelijk zu zijn! Want dat we wél iets wilden doen rondom Koningsdag 2021, dat stond voor ons als een paal boven water!” Uiteindelijk heeft die positieve insteek geleid tot vier activiteiten in de Wierdense kern.

Verrassing voor kinderen
“We hebben voor alle kinderen in Wierden een leuke attentie. Deze worden uitgedeeld via de basisscholen en de peuterspeelzalen in onze kern”, verduidelijkt Maat. Ze wil echter niet vertellen wat die attentie is, het blijft een verrassing, maar “de kinderen kunnen er flink wat geluid mee maken en we hopen dat ze dat ook zullen doen!”

Officiële aubade online
Natuurlijk wordt Koningsdag op dinsdag 27 april officieel geopend met de traditionele aubade. Deze verloopt wel iets anders , want is online. Maat: “Op een veilige manier voor de mensen thuis, om te kijken via social media. Om 9.00 uur wordt deze uitgezonden via de social media-kanalen van de gemeente Wierden en de Oranjevereniging Wierden. Het is een volwaardige aubade; inclusief het hijsen van de vlag door leden van Scouting en het spelen van het Wilhelmus door enkele muzikanten.”

Oecumenische viering
Inmiddels prijkt als vast onderdeel op het Koningsdagprogramma van de kern Wierden de oecumenische dienst in de feesttent op het Binnenhof, op de zondagmiddag voorafgaand aan de festiviteiten. Dit jaar is er geen tent, maar de dienst gaat wél door. “We zijn zeer verheugd dat dominee Pieter Dekker het voortouw heeft genomen bij de organisatie van deze zeer gewaardeerde dienst”, benadrukt Maat. “Deze keer niet in de tent, maar dus wel online.” Op zondag 25 april wordt oecumenische viering vanaf 15.00 uur digitaal uitgezonden.”

Dekker is de voorganger en hij verzorgt vanuit de deelnemende kerken een gedeelte van de viering verzorgen, met medewerking van leden van de verschillende kerken. Op die wijze ontstaat een dynamische viering, die dit jaar aansluit bij het thema van de Koningsspelen: 'Ik + Jij = Wij'. De dienst wordt mogelijk gemaakt door vertegenwoordigers van de Evangelisch Molukse Kerk, RK kerk Sint Jan de Doper, de Gereformeerde Kerk, de Hervormde Kapel, de Hervormde Gemeente, de Baptisten Gemeente Ichtus en de Oranjevereniging Wierden. De viering is te zien via het YouTube-kanaal van de Gereformeerde kerk Wierden. Op de Facebookpagina van de Oranjevereniging Wierden wordt de link naar de videostream eveneens geplaatst. 

Tulpen voor donateurs
“Als laatste willen wij onze donateurs bedanken voor hun steun. Ook dit jaar hebben zij de Oranjevereniging gesteund met het lidmaatschapsgeld van tien euro en daar willen wij ze voor bedanken met een bos oranje tulpen.” Maat wil dan ook de trouwe donateurs oproepen om op zaterdag 24 april tussen 10.00 uur en 15.00 uur naar het Binnenhof te komen. “Daar staan wij, leden van de Oranjevereniging, dan klaar met karren vol tulpen. Ook krijgen onze leden op Koningsdag een gratis oranje dessert als zij hun hoofdgerecht bestellen bij restaurant 't Coopmanshuys.” Het is op deze zaterdag ook mogelijk om nog donateur te worden. “Iedereen die ons als Oranjeverenging wil steunen voor een tientje per jaar, kan ter plekke lid worden en ook meteen een bosje tulpen meekrijgen!”

De vrijwilligers zijn ook al bezig voor het feest in 2022, ook al is nog onzeker hoe en in welke vorm Koningsdag dan gevierd kan en mag worden. “We hopen met heel ons hart dat we dan weer een feest kunnen vieren, zoals we dat al zo veel jaren hebben gedaan!”

Fiets – en autopuzzeltocht
Ook in de kern Enter wordt Koningsdag dit jaar op enigszins sobere wijze gevierd. De beleving zal in hoofdzaak online zijn, met diverse programmaonderdelen. Maar er zijn deze dag ook echte activiteiten, waaronder een drive-through autopuzzeltocht en een fietspuzzeltocht. Voorzitter Henk Mennegat en bestuurslid Marion Meenks vertellen enthousiast over hoe Enter deze feestdag kan beleven. "We hebben in oktober van het afgelopen jaar al besloten dat we Koningsdag voornamelijk online gaan vieren. Daarbij hebben we direct bij de horeca aangeklopt omdat we hen zoveel mogelijk willen steunen in deze belabberde tijd", duidt Mennegat. 

Koningslive
De online editie is beperkt, maar biedt zeker ook kansen en mogelijkheden. De initiatiefnemers van EDlive zijn in de arm genomen om met name het online videogedeelte soepel te laten verlopen. "Op deze dag heet de videostream OranjeLive", vertelt Meenks. "Vanaf 9.30 uur is deze stream online, waarbij beelden van het vlag hijsen bij het Reggedal en het Dorpsplein, de aubade met trompettist en een heraut zo thuis heel gemakkelijk te volgen is." Bij de woon-zorglocaties het Reggedal, de Reggeboog en de Reggevaart worden bovendien oranje tractaties gebracht voor de bewoners. "Dat is een traditie die we ook nu nog graag in ere houden.”

Oude beelden
Om de online videostream de gehele dag goed gevuld te krijgen, is veel video- en fotomateriaal verzameld. Mennegat: "Normaliter hebben we op Koningsdag een grote optocht, maar dat kan nu helaas niet. Daarom hebben we heel veel beelden die we gaan vertonen. Dat zijn redelijk recente video's en foto's, maar ook wel van tientallen jaren terug. Leuk dus voor iedereen om te kijken!" Het oude beeldmateriaal wordt gebruikt ter opvulling van de momenten dat er even geen evenementen in beeld worden gebracht. Om 10.30 uur start een compilatie van de optochten, waarna om 11.00 uur de drive-through autopuzzeltocht aanvangt. Ook hier is bij de start weer een camerateam aanwezig om live verslag te maken, zodat voor alle Enternaren het Oranjegevoel enigszins vanuit huis gevolgd kan worden.

"We willen deze dag vooral weer Enterse saamhorigheid oproepen", benadrukt de voorzitter. Binnen wat mag en kan - vanwege alle beperkende maatregelen van de overheid - is ruimte gevonden om een autopuzzeltocht en een fietspuzzeltocht uit te zetten. "We willen iets organiseren wat de Enternaar leuk vindt, bovendien zo laagdrempelig mogelijk." Daarom is deelname aan de puzzeltochten gratis. Behalve een mooie rit, krijg je ook lunchpakketten mee. Deze zijn samengesteld met producten van de lokale horeca. “We kunnen dit aanbieden dankzij onze trouwe donateurs, die jaarlijks een bijdrage aan ons overmaken. Daardoor is het voor ons mogelijk om ook dit jaar aan zowel de Enternaren als inwoners van Ypelo deze mooie dag aan te bieden!”

Online gezinsbingo
De Oranjemiddag wordt om 15.30 uur afgesloten met een online gezinsbingo met diverse prijzen van Enterse ondernemers. Voor vijftien euro neem je deel met twee bingokaarten en krijg je bovendien een grote borrelplank met allerlei lekkernijen van de plaatselijke horeca. Eventueel zijn (extra) losse bingokaarten voor drie euro verkrijgbaar. Omstreeks 16.45 uur volgt dan ter afsluiting een prijsuitreiking van de auto- en fietspuzzeltocht.

De gehele dag is online te volgen via www.oranjeverenigingenter.nl. Het laatste nieuws vind je eveneens op die site en aanmelden voor de activiteiten kan daar vanaf nu ook tot en met 15 april. Het is echter ook mogelijk om je te melden per mail (oranje.enter@gmail.com) of even een belletje te plegen met één van de bestuursleden.