Uitgaan & Cultuur

Kleurrijke Palmpasenoptocht in Weerselo en Denekamp

WEERSELO / DENEKAMP - Vorige week zondag na de Palmpasenviering van 10.00 uur konden de kinderen in Weerselo zich verzamelen voor de Palmpasenoptocht. Na zo’n kerkdienst hadden de kinderen wel zin in iets lekkers, vooral omdat ze de hele morgen al tegen die mooie versierde palmpaastak hadden aangekeken waar al dat lekkers in hing. De haan moest het bij sommigen ontgelden; daar waren al stukken afgegeten en dat smaakte heel lekker.

Eindelijk konden de kinderen na twee jaar weer de Palmpasenoptocht lopen. Door corona was dit niet eerder mogelijk. De Palmpasenoptocht is georganiseerd door de ouderraad van Aloysiusschool en kerkbestuur en medewerkers van Sint Jozef.

Het was een bonte stoet van kinderen. Allemaal blije gezichtjes omdat ze weer de Palmpasenoptocht mochten lopen. Met z’n allen liepen de kinderen met hun eigen gemaakte Palmpasen met hun ouders, opa’s en oma’s onder muzikale begeleiding van de St. Remigius Harmonie een route door het dorp. De route ging vanaf het Kerkplein naar Legtenbergerstraat, Stadtlohnallee, Het Wilmink, Bijenlaan, Nijstadweg, Haarstraat en daarna liepen ze door het restaurant van St. Jozef waar de bewoners gezellig bij elkaar zaten. Alle bewoners kregen van de kinderen een zelfgemaakt paasmandje aangeboden. Deze paasmandjes werden op school geknutseld door de leerlingen van de groep één t/m groep vier. In het restaurant stonden twee paashazen de kinderen op te wachten en ze kregen allemaal een traktatie aangeboden.

Het was weer een leuke dag voor de kinderen.

Ine Flinkers


Palmpasenoptocht Denekamp

Ondanks dat de weersgoden de deelnemers niet gunstig gezind waren, werd op Palmpasen, zondag 10 april jl., de traditionele Palmpasenoptocht gehouden. In aansluiting op de kerkdiensten die plaatsvonden in de St. Nicolaaskerk en de Protestantse kerk begon om ca. 11.15 uur de Palmpasenoptocht. Vanaf het Nicolaasplein startte de stoet onder leiding van de Harmonie de Eendracht. Er werd een korte ronde door het dorp gelopen en aan het einde van de optocht was er een traktatie, aangeboden door MKB Denekamp.

Eiergadder’n

Aansluitend aan de Palmpasenoptocht volgde om 13.00 uur het traditionele eiergadder’n. Onder leiding van de ‘Judas & Iskariot’ ging de Denekampse jeugd rond om, onder het motto “eier eier... geld is ok good”, geld in te zamelen om de tradiotionele Denekampse paasgebruiken te bekostigen. Langs de deuren werd men, na het geven van een bijdrage, uitgenodigd om op eerste paasdag de paasgebruiken bij te wonen. Het eiergadder’n is onderdeel van de Denekamper Paasgebruiken dat sinds 2018 staat bijgeschreven op de inventarisatielijst Immaterieel Erfgoed Nederland.