Uitgaan & Cultuur

Willemien Nijman: “Hopelijk wordt het een artistieke bloementuin”

Kleurrijke herfst met Borne Bloeit

BORNE - Op 26 februari opende burgemeester Jan Pierik het Borns Textiel Festival. Op die dag ging ook de Community Art van start. Willemien Nijman is één van de initiatiefneemsters van het project, maar is de bedoeling van dit project?

Maak een bloem of grassoort van hergebruikt textiel. Heb je bijvoorbeeld kleding in je kast hangen, wat je niet meer gebruikt? Gebruik het voor dit project! Daarmee word je onderdeel van een boeket of tuin om heel Borne te verbinden. De kunstenaars van Het Koetshuis zetten het project op om mensen te stimuleren iets moois te maken. 

Volgens Willemien kan iedereen meehelpen aan de bloementuin. “Hopelijk wordt het dan snel een artistieke bloementuin met misschien wel honderd of vijfhonderd bloemen, dat lijkt me geweldig!” Willemien laat weten dat ook mensen buiten Twente mee kunnen doen aan het project. Er zijn twee voorwaarden: Het moet gemaakt zijn van textiel en het mag niet gekocht zijn in een stoffenwinkel. “Onze voorkeur ligt bij het hergebruiken van textiel”, doelt Willemien op bijvoorbeeld een stropdas of rokje die niet meer gebruikt worden.

Veel mannen zullen denken dat het echt een bezigheid voor vrouwen is, maar Willemien denkt dat dit absoluut niet het geval hoeft te zijn. “Iedereen moet het gewoon eens doen. Ooit zag ik eens een jochie van twaalf jaar. Hij zei heel stoer en lachend: dat ga ik toch niet doen als jongen. Maar later hoorde ik hem heel zachtjes tegen zijn moeder zeggen: Mam, mag ik dit thuis ook doen? Dus ik vind dat iedereen het eens moet doen en wat minder achter de computer of telefoon kruipen!” 

Nijman hoort ook regelmatig dat mensen zeggen dat ze niet creatief zijn, maar daar gelooft ze niet in. “Begin maar gewoon, want in het begin kon je ook niet autorijden of fietsen en dat heb je ook geleerd!”

Workshops
In eerste instantie wilde Kunstenaarscollectief Koetshuis Borne Bloeit graag enkele workshops houden, maar door het coronavirus wordt dat voorlopig lastig. “Hopelijk kan dat heel snel, maar anders is een lentedag voor het Koetshuis misschien een idee…” Ondanks dat er geen workshops zijn, kunnen mensen altijd hulp vragen aan het kunstenaarscollectief. Dit kan door te mailen naar: koetshuisborne@gmail.com of door een bericht te sturen via Facebook.