Uitgaan & Cultuur

Kleurige krijttekeningen herdenken 75 jaar Verenigde Naties

RIJSSEN – Een wereldbol, het logo van de Verenigde Naties en heel veel vlaggen werden vrijdag door enthousiaste leerlingen van de Beatrixschool op het schoolplein getekend. Er was regen voorspeld, maar het bleef droog, zodat de krijttekeningen nog even bewonderd konden worden.

De Verenigde Naties (VN) bestaan dit jaar 75 jaar. Op de Beatrixschool werd daar de afgelopen week aandacht aan besteed. De week werd afgesloten met het maken van krijttekeningen met als onderwerp: VN 75 jaar. Alle leerlingen van de Beatrixschool deden daaraan mee.

“Onze school besteedt aandacht aan deze verjaardag om de kinderen bekend te maken met het werk van de VN. Want helaas is er wereldwijd nog steeds oorlog, ongelijkheid en discriminatie. Met deze lessen leren de kinderen hoe waardevol en onbetaalbaar het is, om in een land te wonen waarin verschillen tussen mensen geaccepteerd worden”, vertelt leerkracht Joke Boeve namens het schoolteam.

Op eigen niveau
Door middel van een inleidende les, werd in iedere groep, op eigen niveau, het werk van de VN dicht bij de belevingswereld van de kinderen gebracht. De groepen gingen aan de slag met ‘Ik en de ander’, ‘Vriendschap en ruzie’, ‘Verschillen waarderen’ en ‘Internationale samenwerking’. “Met de gegeven lessen hebben we geprobeerd te laten zien, hoe de VN al 75 jaar hulp bieden aan volwassenen en kinderen in heel de wereld en op verschillend gebied.” 

De afsluiting van de Inweek werd een klein feestje. “De leerlingen gingen zeer enthousiast aan het werk en de resultaten waren schitterend! En gelukkig zat het weer mee en bleef het, tegen alle verwachtingen in, droog!”

Werkstuk
De leerlingen van groep 8 maakten allemaal ook nog een werkstuk over de VN.
Op de vraag: ‘Wat heb je geleerd van deze lessen over de VN?’ vertelden ze onder andere: “We moeten ons best doen goed met elkaar om te gaan. Dan komt er minder oorlog. En kun je veel beter dingen afspreken over het milieu en mensenrechten en zo.”

“Eigenlijk hebben we wel geluk dat we in Nederland niet zien wat de VN allemaal doet. Want wij hebben geen oorlog, we hebben allemaal eten en kunnen allemaal naar school. Het is heel goed dat de VN helpt in landen waar dat allemaal niet zo is.”

Boeve: “Deze lessen helpen vast en zeker mee, om deze kinderen, die de volwassenen van de toekomst zijn, te laten zien welk fantastisch werk de VN doen. Én: dat goed omgaan met elkaar én met de aarde heel belangrijk is. Het was een waarde(n)volle week voor iedereen met een gezellige, creatieve afsluiting.”