Uitgaan & Cultuur

Kerst begint al beetje te leven met Lego-dorp van Linda Edens

ALMELO - Op de eettafel staat de doos en liggen diverse blauwe en witte Legoblokjes. Alleen het jaarstuk van dit jaar, bezoek van de Kerstman, moet Linda Edens nog in elkaar zetten en dan is de expositie voor in het Huis van Katoen en Nu compleet. In het rondje komen diverse huizen, een trein en een skipiste. 

Van jongs af aan bouwt Linda, net als menig ander kind, volop met de gekleurde steentjes van Lego. Alleen is de Almelose er nooit helemaal mee gestopt. Samen met haar jongere broer was ze een jaar of 12 toen ze haar eerste expositie had. Bij de oude Marskramer aan de Grotestraat. Toen ze wat ouder werd, ging de Lego in dozen naar zolder. Totdat haar zoon ook volop in de ban van Lego raakte. Het vlammetje in Linda werd weer aangewakkerd.

Dure hobby

Ook in de afgelopen coronatijd, toen veel meer mensen weer met de bekende gekleurde steentjes gingen bouwen. “Er is toen zo’n twintig procent meer verkocht dan het jaar ervoor”, weet Linda. Een groot schip en de Tower Bridge staan nog te wachten om in elkaar gezet te worden. Op haar verlanglijstje staat een doos met een gebouw. “Het is de eerste die uitkwam van de straat. Die staat nu voor 1200 euro te koop. In de winkel is deze niet meer te koop, alleen bij verzamelaars en in Amerika is deze nog te krijgen. En twee keer per jaar wordt een limited edition uitgegeven, die krijg je als je voor een bepaald bedrag wat koopt. Voor de kerstboom van twee jaar geleden wordt al meer dan 150 euro gevraagd. En een limited edition uit 2016 vragen ze ook al 80 euro voor. Die prijzen zijn nu echt belachelijk. Het moet voor mij wel een hobby blijven.”

Mensen bestellen daarom ook wel goedkopere sets uit China. Maar dat is niets voor Linda. “Ik vind dat niks. Het is een keer in elkaar zetten en je krijgt het bouwwerk niet meer uit elkaar.”

In kerststemming

Af en toe wordt een grote doos aangeschaft en in elkaar gezet. Voornamelijk themadozen van Harry Potter, gebouwen en de jaarlijkse modelbouwset in kerstthema. “Ik spaar echt niet alles, maar de kerstlego vind ik erg mooi. Elk jaar met een ander thema. Vorig jaar was het een peperkoekhuisje. Erg leuk om te bouwen, met van die lollystokken.” Wat dit jaar het thema is? Ze moet snel op de doos kijken. “Ik koop elk jaar de nieuwste doos, blindelings eigenlijk. Het is nu een blauw huisje met leuke kerstversieringen”, zegt ze. Vanaf december, zodra de Sint vertrokken is, worden de dozen met bouwwerken van zolder gehaald. Om het overzicht te bewaren, worden de dozen in elk geval op thema bij elkaar opgeborgen.

“Ik ben wel van de oude stempel, eerst de Sint het land uit en dan de kerstspullen erin.”

De woonkamer wordt dan omgetoverd tot een waar Lego kerstdorp. De kerstdozen worden aangevuld met de bouwwerken die samen een Lego stad vormen. Een dierenwinkel met drie verdiepingen en veel details, een Parijs restaurant, op de hoek de brandweerkazerne en een marktplein waar mensen staan te zingen. “Door het inpakken verdwijnt er nog wel eens een stukje dak of een boompje. Dat duurt dan even om bij elkaar te krijgen zodat het plaatje weer klopt.”

Kleine aanpassing

Om haar eigen kerstdorp dit jaar te kunnen bewonderen, zal Linda naar het Huis van Katoen en Nu moeten. Daar zal ze enkele gebouwen tentoonstellen en een trein met station. Ook een doos van de serie Lego Friends wordt gebruikt. “Dat past er niet helemaal bij met de roze en paarse steentjes. Ik ga alleen de skilift ervan gebruiken. Bij de Intratuin heb ik een berg met afdaling gekocht. Zo krijg je nog meer een winters tafereel.”

Vanaf woensdag 10 november is de een expositie van Kerst-Lego van Linda Edens te zien in de expositieruimte Het Rondje in het Huis van Katoen en Nu. Tot 1 januari kan er worden genoten van de Kerst-Lego. 

Linda Edens heeft een kleine Lego expositie in enkele vitrines van Huis van Katoen en Nu.

Uw reactie