Uitgaan & Cultuur

Jongerenwerk Pand 11 zoekt steeds naar wat nog kan

Straathoekwerker Tonny Schmit en jongerenwerker Tom Vissers in coronaproof Pand 11. Fotograaf: Jenny ter Maat

RIJSSEN – Desinfecterend middel en mondkapjes bij de voordeur, een notitieblok voor contactgegevens, een looproute met roodwit lint op de vloer, handschoentjes aan bij het gamen en spelletjes doen, extra schoonmaakrondes: Jongerenwerk Pand 11 aan De Giezen 12 is coronaproof.

Reserveren in blokjes van twee uur
Maar de afgelopen week aangekondigde strengere maatregelen eisen alsnog hun tol: de vrije inloop is er nu af. Vier mensen kunnen tegelijkertijd reserveren, in blokje van twee uur. “We willen hiermee vooral jongeren met een directe hulpvraag of zonder stabiele thuissituatie een plek bieden. We weten dat een aantal jongeren eenzaam is”, vertellen straathoekwerker Tonny Schmit en jongerenwerker Tom Vissers. “Daarnaast is er veel contact op social media. De huiswerkbegeleiding gaat ook zo goed mogelijk door, of middels het blok van twee uur, of via videobellen. Ook ouders kunnen ons bereiken.” Het meidenwerk gaat door in aangepaste vorm: maximaal vier personen in twee uur.

Tien keer opdrukken
“We zijn steeds op zoek naar wat er nog wel kan. En hoe we daar handen en voeten aan kunnen geven. We kunnen bijvoorbeeld met een jongere afspreken om een rondje door het park te lopen.”
Sportieve activiteiten gaan door, zolang aan de RIVM-regels voldaan kan worden. Geprobeerd wordt binnen de regels die er zijn zoveel mogelijk activiteiten overeind te houden. “We overleggen ook over de uitwerking van de maatregelen. Tien keer opdrukken met vier man, is dat een groepsles? Over dat soort zaken voeren we overleg met de coronawerkgroep van de gemeente en wachten daarnaast de instructie van de Veiligheidsregio af. We proberen zo creatief mogelijk te zijn, zonder de grens op te zoeken. Dat laatste willen we niet. We hebben een voorbeeldfunctie.”

Straathoekwerk
Het straathoekwerk gaat ook in coronatijd door op straat. Schmit zoekt de jongeren op op hun vertrouwde hangplekken. “Tijdens de eerste coronamaatregelen hebben we wel gemerkt dat jongeren zich opgejaagd voelden door de hoge boetes die uitgedeeld werden. Het was lastig om hen te vinden. We wijzen de jongeren op straat op het naleven van de maatregelen en vragen vooral ook hoe het met hen gaat.”

Jongeren op spandoeken
Naast de maatregelen willen Schmit en Vissers er ook voor zorgen dat jongeren bewust zijn van de gevaren van Covid-19 en niet te veel waarde hechten aan complottheorieën. “We nemen jongeren mee in het hier en nu, geven hen waarden en normen mee.” Zo waren meerdere jongeren vanuit Pand 11 bereid om te poseren met hun eigen tekst voor spandoeken, die onder andere aan de dranghekken in het centrum staan. “Het mooie is dat iemand van je eigen leeftijd zegt waarom hij die anderhalve meter afstand houdt. Opvallend is dat een grote groep jongeren zich uit zichzelf aan de maatregelen houdt en ook in quarantaine gaat als een vriend of vriendin corona heeft. Ze doen er niet moeilijk over.” 

Vragen aan de burgemeester
Jongeren kunnen over de coronaperikelen vragen stellen aan burgemeester Arco Hofland. Dat gaat via Pand 11. “Jongeren hebben vragen over de maatregelen die door Rutte afgekondigd zijn. Wij kunnen die vragen wel beantwoorden, maar veel beter is het wanneer de ‘eindbaas’ van de gemeente dat doet. Bioscopen zijn dicht, maar in de gangen van de scholen kun je echt geen anderhalve meter houden, dat snappen ze niet. En of hun coronadiploma straks hetzelfde waard is als elk ander diploma. Dat zijn wel vragen die leven. Er zijn genoeg vragen binnengekomen.”
Binnenkort wordt er met de burgemeester een afspraak gemaakt.

Snakken naar het oude normaal
De jongeren snakken naar het oude normaal, weten Schmit en Vissers. Met vrienden bezig kunnen zijn, Pand 11 in- en uitlopen, en weer gewoon naar school. “Eenzaamheid komt om de hoek kijken. Niet elke jongere heeft een stabiele thuissituatie. En na een morgen digitaal onderwijs zijn ze murw.”

Schmit en Vissers vragen zich af hoe het over tien jaar is met deze jeugd. “Is er bij hen dan iets merkbaar van deze coronatijd, zonder veel samen te zijn met vrienden? Jongeren ontwikkelen een eigen identiteit door fysieke sociale contacten. Hier in Pand 11 blijven we steeds kijken hoe we dat deeltje van het sociale leven van de jongeren in stand kunnen houden. Voor ons is het een zoektocht naar het nieuwe normaal: wat kan er nog straks? Hoe blijven we ook in coronatijd drempelverlagend werken?”