Uitgaan & Cultuur

“Blij dat ik weer in mijn keukentje kan bakken, maar het was wel heel leuk hoor”

Jenny verlaat de tent van Heel Holland Bakt

Seizoen 8 van Heel Holland Bakt. Fotograaf: MAX/Roland J. Reinders

VRIEZENVEEN - De ontwapenende en vrolijke Jenny (52) is de eerste deelnemer die de tent van Heel Holland Bakt moet verlaten. Ze vindt het erg jammer natuurlijk, maar ook een opluchting, want nu kan ze gewoon weer bakken waar ze zelf zin in heeft. “Toen de camera’s uitgingen, dacht ik ‘yes, ik mag naar huis’ en heb een rondedansje in de tent gemaakt”, zegt Jenny in een exclusief interview met Heel Holland Bakt

Haar aanstekelijke lach vult de gezellige woonkamer in het Twentse Vriezenveen. Ontspannen zit Jenny naast haar man Erik op de bank, koekjes op tafel en een kopje koffie erbij. Ze kan nog steeds niet geloven dat ze echt in de tent heeft gestaan. “De eerste keer dat ik over het landgoed liep was heel onwerkelijk. Je weet dat je de volgende ochtend aan de bak moet, maar toch voelt het niet echt. Het was net alsof we op een excursie waren en even stiekem in de tent mochten kijken.”  Koken, bakken, fotograferen en natuurlijk al dat lekkers samen met anderen opeten, dat is Jenny. Haar Instagrampagina staat vol met kleurrijke taarten en andere gerechten. 

Kookdemonstraties
In het dagelijks leven geeft Jenny kookdemonstraties in supermarkten. Door corona komt er helaas een einde aan haar werk. “Net als veel Nederlanders ben ik tijdens de eerste coronagolf gaan bakken.” In deze periode ziet Jenny een oproep voorbijkomen voor het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. Ze trekt de stoute schoenen aan en vult het aanmeldformulier in. “Tijdens het eten zei ik tegen mijn man en mijn zoon dat ik die dag iets heel raars had gedaan. Dat ik me had aangemeld voor Heel Holland Bakt!” Jenny moet nog steeds hard lachen als ze terugdenkt aan dat moment aan tafel. “Ik ben echt niet de tent in gegaan met het idee dat ik zou winnen. Mijn zoon Hidde zei dat ik er bij de tweede aflevering uit zou liggen. En mijn man dacht dat ik het wel tot en met de derde aflevering zou redden. Ik hield er zelf al rekening mee dat het na de eerste aflevering gedaan zou zijn.”

Het moment dat Jenny het schort met haar naam erop omknoopt, is nog steeds magisch voor haar. Maar al snel loopt de spanning op. “Het is allemaal zo anders in de tent. Al die nieuwe apparaten en het zoeken naar spullen. Je moet in de tent ook zoveel tegelijk doen, heel eerlijk gezegd had ik gewoon niet genoeg ervaring om dat allemaal te tackelen. En ik vond het ook eng, want je staat toch te bakken voor allemaal camera’s.” 

Samenwerking met Robèrt
Bij de eerste opdracht, het maken van een gevulde tulband, krijgt Jenny al meteen ruzie met de oven. Gelukkig weet ze met de technische opdracht de eer te redden. Janny en Robèrt zijn goed te spreken over de Jaffa koekjes en daarom eindigt ze op de derde plaats. Maar op de laatste bakdag gaan het helemaal mis. Het biscuit voor het spektakelstuk mislukt en bijna dreigt Jenny helemaal geen taart op de hoek van haar werkbank te kunnen zetten. “Ik heb even een moment gehad dat ik de tent uit wilde rennen. Dat kan natuurlijk niet met al die camera’s om je heen. ‘Je blijft staan en je gaat gewoon door, Jenny,’ zei ik tegen mezelf.”  Met een klein beetje hulp van Robèrt weet Jenny toch een taart te presenteren aan de jury, maar helaas is deze niet genoeg om haar in de tent te houden. “Toch was ik heel blij dat iedereen de taart wel lekker vond. De samenwerking met Robèrt heeft gelukkig wel een goed taartje opgeleverd.”

Nog iedere dag heeft Jenny contact met de andere bakkers. De mensen met wie ze deze bijzondere dagen heeft beleefd in de tent. “We zitten samen in een appgroep en dat gaat echt door van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een beetje ginnegappen met elkaar, maar we laten ook zien wat we thuis bakken. Begin volgend jaar gaan we elkaar iedere maand een signatuuropdracht geven. Gelukkig hebben we voor deze opdracht veel meer tijd dan in de tent."

Geen spijt
Jenny heeft geen spijt van haar korte Heel Holland Bakt-avontuur. “Wie maak dat nou mee? Het is een unieke ervaring waar je geen entreekaartje voor kunt kopen. Ik ben blij dat ik nu weer gewoon thuis in mijn keukentje kan bakken, maar het was wel heel leuk hoor!” En ze hoopt dat er misschien een werkgever zit te kijken, want Jenny is nog steeds op zoek naar een nieuwe baan.