Uitgaan & Cultuur

IJsbaan niet met kerstmis maar in het voorjaar

Fotograaf: Ijsbaan Borne

BORNE – Deze week hebben Kristel Hofsté en Maureen Snikkers de knoop doorgehakt: de inmiddels traditionele ijsbaan in het centrum in december, komt er niet dit jaar. Maar: in de lente, rond de voorjaarsvakantie, kunnen Bornse kinderen alsnog schaatsen op het Dorsetplein.

“Misschien past het qua temperatuur nog wel beter ook”, zegt Snikkers. “Met kerstmis is het wel eens 18 graden geweest, in februari is het meestal een stuk frisser.” Ze zegt het met een glimlach, maar het is met spijt dat ze het besluit samen met Hofste heeft moeten nemen. Het zou voor het eerst zijn dat ze, samen met een aantal andere vrijwilligers, de organisatie op zich zouden nemen. “We hadden er heel veel zin in. We hebben wel duizend ideeën bedacht. Maar helaas.”

De twee hebben tot het laatste moment gewacht met het nemen van de beslissing. “Het was nu echt tijd om zaken te gaan regelen en bestellen. Hoewel leveranciers heel schappelijk waren en aangaven dat we ‘terug konden’ als het evenement niet door zou gaan, vonden we het toch niet verantwoord. De besmettingscijfers lopen nu in rap tempo zó hoog op. We denken zelfs dat het in december niet eens meer mág plaatsvinden als het zo doorgaat. De kinderen schaatsen natuurlijk op de ijsbaan, maar eromheen gebeurt zó veel meer. We hebben de curlingavond (voor het goede doel, red.) en ouders zitten gezellig op het terras en kletsen met elkaar als de kinderen op de baan zijn. De kans op besmetting is door al die mensen bij elkaar aanwezig, dus het is waarschijnlijk dat het ook in december nog niet mag.”

Mocht het volgens de regels wel kunnen in de feestmaand, dan is er volgens Snikkers nog de vraag of het maatschappelijk wel verantwoord zou zijn. “Ook al zouden we ervoor kiezen alleen kinderen te laten komen, wordt het nóg lastig. Je leest nu al veel verhalen van leerkrachten die zich zorgen maken omdat ze in contact zijn met kinderen. Ze worden dan misschien zelf niet ziek, corona overdragen kunnen ze wel.”

De organisatoren hopen dat het virus in de voorjaarsvakantie weer onder controle is zodat de ijsbaan dan wel weer voor schaatsplezier kan zorgen in het dorp. Ze verwachten dan nog te maken te hebben met de anderhalve meter en de andere inmiddels bekende maatregelen, maar de basis; het schaatsen met een muziekje erbij, kan dan wel gewoon doorgaan. “Als toch blijkt dat er tegen die tijd helemaal geen maatregelen meer nodig zijn, dan gaan we ‘helemaal los’ met alles wat we hebben bedacht natuurlijk”, besluit Snikkers. “En anders bewaren we onze ideeën gewoon voor het jaar erna.”