Uitgaan & Cultuur

Het is genieten van ’terug in de tijd’ op roggeveld Hoeve Springendal

HEZINGEN - Tijdens de nostalgische oogstdag is het oogsten van de roggevelden in Twente een jarenlange traditie. Het Openluchtmuseum Ootmarsum en Hoeve Springendal Hezingen waren hiervan afgelopen dinsdag 26 juli het decor. De dag begon op het roggeveld aan de Schabosweg in Hezingen, waar de wagens werden aangespannen. Onder grote belangstelling was te zien hoe het oogsten verliep door de jaren heen. Op het eind werden de schoven op de boerenkar geladen. Daarna werd met een gevulde oogstwagen door het centrum van Ootmarsum naar het Openluchtmuseum gereden, waar de oogst werd afgeladen. 

Waar gezaaid is kan geoogst worden. Golvende roggevelden bepalen al vele eeuwen lang het aangezicht van de essen op de flanken van Hoeve Springendal in Hezingen. Dinsdag 26 juli haalden de pachters van deze essen de oogst op traditionele wijze binnen. Er werd gemaaid met de hand, met de zeis, met paardenkracht en met een tractor met dorsmachine. Het roggemaaien op de ouderwetse manier straalt vooral nostalgie uit. De nostalgische oogstdag laat zien hoe er vroeger geboerd werd op het Twentse land. En dat trekt veel bekijks. „Het is genieten van terug in de tijd”, verteld een voormalige boer, die aanwezig was om te kijken. „Kijk eens wat prachtig, dat brengt weer herinneringen op”. Jong en oud genoten volop van deze dag. Dat was te zien aan kinderen die de boeren hielpen, de vele foto’s en filmpjes die er gemaakt werden. Zelfs een verzorgingstehuis maakte er een dagje uit van voor de bewoners die volop genoten. Niet alleen de werkwijze op het roggeveld is ouderwets, maar ook het brengen van eten. Twee boerinnen brachten om iets voor 12.00 uur koffie en brood voor de harde werkers. Het fraaie schouwspel ging na het eten verder op het roggeveld. Als het maaien gedaan is, dan is het nog niet klaar, want dan moet de boerenkar met rogge volgeladen worden. De volgeladen kar met twee aangespannen paarden, reed vanaf de akker in Hezingen via het centrum van Ootmarsum naar het Openluchtmuseum. Hier werden de garven die waren samengebonden opgezet in zogenaamd ‘hokken’. Als afsluiting van de dag, liet een bakker zien hoe er van roggemeel brood werd gebakken, en daarmee was de cirkel rond.

Foto’s: Clemens Brughuis.