Uitgaan & Cultuur

‘Het Beleg van Oldenzaal’ belooft een groot spektakel te worden

OLDENZAAL - Tijdens het Beleg van Oldenzaal op zaterdag 17 september weet je niet wat je ziet op het Plechelmusplein. We gaan terug in de tijd naar het jaar 1572, waar je wordt opgeschrikt door het gebrul van militanten en lekker kan eten en drinken bij de Gulden Gans. Het is een dag vol vermaak waar personen uit die tijd hun verhaal vertellen. Zo leren we over de geschiedenis van Oldenzaal, wat de stad zo belangrijk maakt en waarom we nu zijn zoals we zijn. 

Jeff van den Biggelaar van Oldenzaal Promotie is één van de mensen die druk bezig is geweest met deze dag vol vermaak en lering. Want hoe was het eigenlijk in die tijd? “De feestelijke opening is om 10.45 uur. Dan vindt er een optocht van het stadhuis naar het Plechelmusplein plaats met de burgemeester verkleed als schout samen met zijn schepenen. De openingsceremonie bij het Plechelmusbeeld wordt begeleid door Spinoza, één van de vijf belangrijke personen die op deze dag praat over zijn leven en ideeën. Ook Maurits van Oranje en Phillippus Rovenius vertellen hun verhaal. De commissaris van de koning zal aanwezig zijn, net als de burgemeesters van Brielle en Hellevoetsluis die een belangrijke rol hebben in het Samenwerkingsverband van 1572-gemeenten.

Om 11.00 uur zal het eerste commando klinken en het geschreeuw van de militanten (militairen uit die tijd). De klokken zullen tekeer gaan en vanaf dit moment is er van alles te beleven op het plein. Zo geven de militanten demonstraties zwaardvechten. Je kan wapens bekijken en voor de kleinste kinderen zijn er speeltentjes waar ze met mini pijl en boogjes kunnen schieten. Hoe leuk is dat! Deze dag zal ook de prijs voor leukste vlaggenlijn uitgereikt worden, want veel kinderen van de Oldenzaalse basisscholen zijn heel druk bezig geweest met het versieren van vlaggetjes in het teken van dit feest.

Op het plein staat een smidse tussen andere ambachten uit die tijd en je kan genieten van een roofvogelshow. Uiteraard zijn ook de kanonnen die uit Hellevoetsluis gehaald zijn en waar prachtige affuiten voor gebouwd zijn hier te zien. De mannen die heel druk zijn geweest met de renovatie zijn ook aanwezig en vertellen graag hun prachtige verhalen. In de basiliek brengt het Oldenzaals Latijns Gregoriaans Basiliekkoor haar Gregoriaans gezang ten gehore. De Basiliek is deze hele dag geopend voor bezoekers, net als de Plechelmustoren. Het programma loopt door tot 17.00 uur en wordt omlijst door veel muziek.

Alles staat dus in het teken van het jaar 1572, het jaar van het ontstaan der Nederlanden. Op deze dag leer je het verhaal van Oldenzaal kennen. Waarom zijn we zoals we zijn? Zowel de Staatsen als de Spanjaarden hebben invloed op onze stad gehad. Deze tijd staat centraal voor een culturele omslag. Deze goede basis die in het verleden is gelegd, heeft ervoor gezorgd dat we in een stad wonen om trots op te zijn.

“De voorbereidingen van dit geweldige evenement kostte veel voorbereidingstijd omdat het de eerste keer is dat het georganiseerd wordt. Maar ik kan nu al met zekerheid zeggen dat het een vervolg gaat krijgen,” lacht Jeff trots. “Oldenzaal is in de geschiedenis wel zeven keer belegerd. Iedereen wilde ons hebben. En we zijn als stad nog altijd belangrijk.”

‘Het Beleg van Oldenzaal’ is ontstaan uit initiatief van de Gemeente Oldenzaal, het Palthehuis en Oldenzaal Promotie. Kijk voor het volledige programma van ‘Het Beleg van Oldenzaal’ op www.uitinoldenzaal.nl/beleg.

Uw reactie