Uitgaan & Cultuur

Heemkundevereniging komt met fototentoonstelling in Bornse etalages

BORNE – Net als veel andere verenigingen in Borne gaat de Heemkundevereniging ook een activiteit organiseren voor het Borns Textiel Festival. Vanaf vrijdag 2 april worden twintig historische foto’s in etalages van Bornse ondernemers geplaatst. Voorzitter Annemarie Haak legt haar idee uit.

“Wij hebben vanaf het begin gekeken wat mogelijk was en toen zijn we in ons fotoarchief gedoken. Vrij snel kwamen we met het idee voor deze unieke fototentoonstelling”, steekt Annemarie van wal. Vrijdag gaan dorpsmanager Ruben Baartman en de Heemkundevereniging langs ondernemers zodat de twintig foto’s van 40 x 60 centimeter in de etalages te zien zijn.

Expositie
In eerste instantie wilde de Heemkundevereniging Borne in een bepaalde ruimte een expositie houden, maar door de maatregelen omtrent het coronavirus was dit niet mogelijk. Daarom zal de expositie verdeeld worden over de etalages van de Bornse ondernemers. Annemarie is blij met de oplossing. “Het is een mooi alternatief! Het is een mooie combinatie met de winkeliers en daarnaast kunnen we hiermee ook toeristen naar Borne lokken”, besluit Haak. 

“De winkeliers reageerden heel positief en komende vrijdag gaan we dus nogmaals langs de winkeliers om ze te vragen of we onze foto’s mogen plaatsen. Ik vind het heel leuk om te horen dat veel winkeliers er echt voor open staan!”

Route
De route langs de twintig genummerde foto’s met korte verklarende teksten zal vanaf vrijdag 2 april tot half mei te zien zijn in de etalages. Wanneer mensen de route willen lopen, worden mensen verwezen naar de website van de Heemkundevereniging en de Facebookpagina.

Ook voor kinderen wordt eraan een route gewerkt. “We zitten te denken aan een speurtocht voor de kinderen. Daarvoor willen we de basisscholen benaderen, zodat het ook voor de kinderen een interessante route kan zijn. Wij merken dat veel jongeren/kinderen niets weten van het verleden en op deze manier kunnen we ze daaraan herinneren.” 

Archief ingedoken
Leo Congert, actief lid van de Heemkundevereniging op het gebied van exposities, is maandenlang op zoek geweest naar foto’s voor de route. Lang niet alle foto’s waren te gebruiken, laat Congert weten. “Het waren vaak stokoude foto’s in een niet-geschikte resolutie, maar het is gelukt en het is een mooi resultaat geworden”, zegt Congert vol trots.