Uitgaan & Cultuur

Gouden K complete verrassing voor Cees van Sparrentak

NIJVERDAL - Jaarlijks worden landelijk in november door de Stichting Kunstweek tien gouden K's uitgedeeld aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst in het algemeen. De genomineerden worden voorgedragen door de Wethouders van Cultuur in hun gemeente. Er zijn verschillende criteria waaraan een kandidaat moet voldoen en het lijkt een beetje op het aanvragen van een Koninklijke Onderscheiding. Donderdagmorgen werd Cees van Sparrentak uit Nijverdal blij verrast door wethouder Anja van den Dolder van de gemeente Hellendoorn. 

 “Ja, ik was echt verrast”, zegt Cees van Sparrentak. Donderdagmorgen kwamen de wethouder en nog wat andere mensen met een bloemetje aan de deur om te vertellen dat hij de gouden K had gekregen. De draagspeld zelf heeft hij nog niet in zijn bezit, die is nog onderweg... Onder normale omstandigheden zou die uitgereikt zijn op een feestelijke bijeenkomst in Utrecht. Van Sparrentak vertelt: “Overigens zaten m'n vrouw en paar andere mensen uit de plaatselijke kunstwereld wel in het complot. Ik was me er eigenlijk niet van bewust, maar het is echt een prestigieuze prijs. Er waren best veel aanmeldingen.” Hij haast zich eraan toe te voegen dat hij vindt dat hij niet alleen de prijs verdiend heeft. Hij geeft graag de credits ook aan alle anderen die zich op een of andere manier verdienstelijk maken voor de Kunstfabriek of de jaarlijkse happening in november Eigen Oogst en Eigen Oogst Uitgelicht. De tentoonstelling van amateurkunstenaars uit de gemeente in de Smidse zou dit jaar voor de negentiende keer gehouden worden. Van Sparrentak richt zijn aandacht nu al op volgend jaar. 

De jaarlijkse tentoonstelling bestond al een aantal jaren toen Van Sparrentak het voorzitterschap van het bestuur van de stichting over nam. Door zijn betrokkenheid heeft de expositie een grotere bekendheid gekregen en is verder geprofessionaliseerd en uitgebouwd. Bij het managen, mensen in beweging brengen en organiseren, voelt Van Sparrentak zich als een vis in het water. “Andere, zoals de gemeente, scholen, kerken, De Welle of buurthuizen bij kunst betrekken is mijn doel. Het gaat om het sneeuwbaleffect.” Hij is dan ook blij met de vestiging van de Tempory Art Gallery aan het Keizerserf waar enkele leden van de Kunstfabriek exposeren. “Zo blijft kunst in de belangstelling staan en het is beslist laagdrempelig. Je kunt daar tijdens de openingstijden zo naar binnen lopen.” Verder is Van Sparrentak de aanstichter van de grote muurschildering op het buurthuis van De Blokken. Graag zou hij meer kale muren in de gemeente met een kunstwerk versierd zien: “Momenteel ligt dat een beetje stil. Jammer.”

In overleg met Ter Steege kreeg hij het voor elkaar dat er een atelierruimte voor amateurkunstenaars beschikbaar kwam. De Kunstfabriek was geboren. Ook Cees van Sparrentak zelf huurt in het oude laboratorium een ruimte om te werken aan zijn schilderijen. Van jongs af is Van Sparrentak, die oorspronkelijk uit Zeeland komt, geïnteresseerd in kunst en mooie dingen. “Dat heb ik van mijn moeder meegekregen. En ook mijn vrouw heeft veel belangstelling voor kunst en cultuur. We versterken elkaar daarin.”