Uitgaan & Cultuur

Geslaagde lichtsfeeractie AVG zet Geesteren in de spotlights

GEESTEREN - Nadat bekend werd dat de jaarlijkse kerstmarkt in Geesteren dit jaar wederom vanwege aangescherpte coronamaatregelen niet door kon gaan, besloot de organiserende AVG niet achterover te gaan leunen. De club zette een lichtsfeeractie op waaraan alle inwoners van het dorp konden deelnemen. In drie categorieën: mooist versierde straat, woning en keet,  waren er prijzen te winnen. Afgelopen vrijdag beoordeelde de jury de aangemelde deelnemers en maakte de winnaars zondag bekend. De straatprijs is gewonnen door de Huttenstraat, de familie Löwik aan de Vriezenveenseweg heeft het mooist versierde huis en Keet Bekhuuske aan de Langeveenseweg won de keetprijs.

Ruim 50 deelnemers deden een gooi naar de prijzen en daarmee naar een jaar lang verlichte roem. De AVG kijkt uitermate tevreden terug op het debuut van de lichtsfeeractie. “We hopen dat hiermee een nieuwe traditie is geboren en dat er volgend jaar nog veel meer inwoners meedoen”, aldus Karina Leus van de AVG.

Groots uitpakken

“Het idee voor de actie komt van ons AVG-lid Piet Hein Oude Wesselink”, vertelt Karina Leus. “Doordat er weer een streep ging door de kerstmarkt bedachten we het plan om met de lichtsfeeractie gelijk groots uit te pakken. Zowel straten als huizen en keten konden zich aanmelden. De opzet is om in de toekomst heel Geesteren in het licht te zetten in de decembermaand. Het staat niet alleen gezellig, de actie zorgt tevens voor verbintenis door samen in deze donkere tijden gezelligheid op straat te creëren.”

Nadat de AVG met de actie naar buiten trad, waren de resultaten al snel zichtbaar in het dorp. Om het lichtspektakel nog eens extra onder de aandacht te brengen, werd de winnaar van de like en winactie op Facebook afgelopen woensdag al bekend gemaakt. De prijs was namelijk een lichtpakket, te gebruiken voor de sfeeractie.

Verlichte sneeuwpoppen en palmbomen

De jury was tijdens de finaleronde afgelopen vrijdag danig onder de indruk van de inventiviteit die dorpsgenoten lieten zien. Via een livestream werden twee dagen later de winnaars gepresenteerd. “De Huttenstraat is de grote straatwinnaar”, laat Leus weten. “De bewoners hebben er echt iets moois van gemaakt.” De straat wint een cheque voor een buurtfeest ter waarde van €250,00, te besteden bij Plus Wallerbosch of Slagerij Hemmer. Het mooist versierde huis is van de familie Löwik aan de Vriezenveenseweg die een reischeque van €150,00 van TUI at home Ursela Kotting, kreeg overhandigd. “Het hele huis en de complete tuin zijn versierd met lampjes”, licht Leus toe. “Er staan zelfs verlichte sneeuwpoppen en palmbomen in de tuin.” Eveneens onder de indruk was de AVG-jury van de winnende keet Bekhuuske. Leus vervolgt: “Eigenaar Rowan Bekhuis is interieurbouwer en bouwde in coronatijd een oude woning om tot een hele mooie keet. Voor de lichtsfeeractie ging hij Bekhuuske gelijk fanatiek versieren. Er hangen lichtjes aan de muur en zelfs de bierflesjes in het krat onder de kerstboom zijn nog voorzien van lampjes. Het ziet er fantastisch uit.” Keet Bekhuuske ontving een cheque van € 50,00.

Aanmoedigingsprijs

Om een tweede editie van de lichtsfeeractie te stimuleren en ondersteunen, bood Tuincentrum Heerdink een aanmoedingsprijs ter beschikking. Leus: “We mochten drie keer een lichtpakket van €50,00 euro uitreiken. De Peuverstraat, Olde Mensink (straatverlichting) en Siny Kroeze (woningverlichting), hebben we hiermee blij kunnen maken. Hoewel de actie in korte tijd is opgezet was het een enorm succes”, zegt Leus namens de AVG. “Tijdens de livestream waren 285 mensen ingelogd voor de bekendmaking. Het zou geweldig zijn als die, en alle overige inwoners van Geesteren natuurlijk, volgend jaar ook meedoen om het hele dorp in het licht te zetten.”

Op de foto ziet u bewoners van de winnende Huttenstraat met de kerstman.