Uitgaan & Cultuur

Floortje van Loon toont kleurrijke collages tijdens open ateliers Herengracht

ALMELO - Floortje van Loon (49) toont zondag 31 oktober voor het eerste een aantal van haar fotocollages aan het grote publiek. Ze zal dit doen in het atelier van Rob Koenders, aan de Herengracht. Tussen 14.00 en 17.00 uur kan het publiek kennismaken met Floortje en haar werken, en met de andere kunstenaars aan de Herengracht. 

Haar woonkamer hangt vol met fleurige schilderijen en foto’s. “Niet allemaal mijn werk’, benadrukt ze. Op de eettafel staat de computer, waar ze wel bijna dagelijks achter zit. Zeven jaar geleden liet ze zich inspireren op Instagram en Engelstalige filmpjes. “Ik had geen enkele ervaring met Photoshop. Maar het is zo leuk om te doen!”

De digitale collages zijn een uitlaatklep voor de kunstenares. Ondanks haar fysieke beperking aan haar hand maakt ze de mooiste creaties. Door zuurstofgebrek bij de geboorte is ze Ik ben half rechtszijdig verlamd en heeft ze een spasticiteit. Ze heeft altijd haar grenzen verkend en verlegd, zodat ze zoveel mogelijk zelfstandig kan doen. Haar beperking zit haar dus niet in de weg bij het maken van de fotocollages. “Je kan er hele verhalen mee vertellen. Ik vind het leuk om mensen op de hak te nemen met zo’n bewerkte foto. Niet alles is wat het lijkt. 

Ze laat zich inspireren door mede collagemakers en struint daarna diverse sites met gratis stockfoto’s af. En dan kan het knippen, plakken en bewerken beginnen. Op haar computer laat ze zien hoe ze laagje voor laagje opbouwt, zodat er ook diepte in haar werken komt. Haar collages plaatst ze op Instagram (Floortje_van_loon) en op haar site Floortjes-collage.com. Via deze weg kwam ze in contact met de Almelose kunstenaar Rob Koenders. “Hij vroeg mij waarom ik niet ging exposeren. Ik hou er echter niet zo van om in de belangstelling te staan. Maar volgens Rob is mijn werk zo leuk, dat ik het een keer aan groter publiek moet laten zien.”

Floortje krijgt de kans om tijdens de maandelijkse open ateliers aan de Herengracht veertien van haar werken te tonen, in het atelier van Rob Koenders. Rob: “Momenteel exposeert ik in de Pop-up-galerie aan de Kerkstraat 1, met een overzicht van onder meer landschappelijke tekeningen en schilderijen. Vandaar dat ik mijn atelier tijdens de open ateliers graag openstel voor een gastexposant. In dit geval dus Floortje.” Floortje is van 14.00 tot 17.00 uur aanwezig om een toelichting te geven op haar werken. 

Gastexposanten

Zondag 31 oktober zijn er nog twee gastexposanten aan de Herengracht. Frieda Waanders objecten vormen een mooie combinatie met de unieke kunstwerkjes van de hand van gastkunstenaar John Reiners. Op nummer 20 zijn zijn ingelijste ‘kijkkastjes’, waarin zich scenes met een eigen sfeer afspelen, te bezichtigen. John is zelf aanwezig om toelichting te geven over zijn mini-art-objecten.

Martine Evenhuis van ‘Kijk en Doe, Creatief Atelier voor jong en oud’ verzorgt tussen 14.00 en 16.00 uur op nummer 18 een activiteit voor kinderen van alle leeftijden. Voor 5 euro kun je bij haar een Halloweenspookhuis of -landschap maken.

Vaste kunstenaars die deelnemen aan de open ateliers Herengracht zijn Marthijn de Rooy met zijn expressieve schilderijen, Elsa Snijder met kleurrijke schilderijen en foto’s uit de serie ‘Reborn beauty’s’. Tevens zijn op deze zondagmiddag geopend: Henk Lammers (Paco Plumtrek) aan de Grotestraat 47, Kunsthal Hof 88 aan de Elisabethhof 6 en het atelier van Karst Kroeskamp en Winny Lenderink aan de Grotestraat 151.