Uitgaan & Cultuur

Filmavond Heemkunde Ootmarsum

OOTMARSUM - Op vrijdag 25 november a.s. verzorgt de Heemkunde Ootmarsum de jaarlijkse filmavond bij hotel/restaurant Van de Maas. De avond begint om 20.00 uur. Dit jaar hebben ze gekozen voor een van de oudste gebruiken in Ootmarsum, ’De paasgebruiken’. De oudste film is uit 1932 en de andere films zijn van meer recentere datum.

Waarom dit thema zult u zich afvragen?

De Heemkunde wil dit oude gebruik onder de aandacht brengen, omdat de laatste jaren het animo van de Ootmarsumse bevolking voor dit oude gebruik afneemt. Niet bij het paashouthalen en niet op de eerste paasdag ’s morgens bij de rondgang rond de Wheme. Wel bij het Vlöggeln. Vooral de jongeren haken af. Hoe denken de huidige Poaskearls hierover? Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en staat aan veranderingen/aanpassingen bloot. Deze veranderingen moeten dan wel van binnenuit komen.

Op de foto uit 1927 (Beeldbank Ootmarsum foto NL-OmsVHO06510A006) ziet u de oudste Poaskearl voorop met een brief in de hand en niet met een sigaar. De oudste Poaskearl was toen voorzanger. Net zoals het nu nog is bij het inhalen van het paashout. De Poaskearls waren allen in het ‘Poasbeste’ pak en niet zoals tegenwoordig in een regenjas. Veranderingen die met de tijd zijn meegegaan moeten kunnen en dit kan ook binnen het immaterieel erfgoed, maar dan wel van binnenuit door de 8 Poaskearls.

Misschien biedt deze filmavond een mogelijkheid hierover van gedachten te wisselen.

Heemkunde Ootmarsum hoopt op een grote opkomst.