Uitgaan & Cultuur

Familie Jonker ontfermt zich over jonge vluchteling Yusof

VRIEZENVEEN – “Je ziet het veel in het nieuws. Verhalen over migratie en asiel. De schrijnende verhalen over vluchtelingen. En dan heb je het ineens thuis op de bank zitten”, zegt Jan Jonker uit Vriezenveen. 

Barre tocht
Het Vriezenveense SGP gemeenteraadslid Jonker en zijn gezin hebben zich ontfermd over Yusof [21] uit Afghanistan. De minderjarige vluchteling kwam helemaal alleen in 2015 na een barre tocht via Pakistan, Iran, Turkije en Griekenland uiteindelijk in Nederland terecht. Hij was toen 15 jaar oud. Onderweg kreeg hij de “hulp” van mensensmokkelaars die niet kijken op een mensenleven meer of minder. Zo zag Yusof tijdens de boottocht, in een gammel bootje, mensen voor zijn ogen verdrinken tijdens de oversteek van Turkije naar Griekenland. Uiteindelijk haalde hij zelf het vasteland, maar nog steeds heeft hij last van paniek- en stressaanvallen door deze verschrikkelijke ervaringen. Totaal berooid kwam Yusof in de Nederlandse asielopvang terecht. 

Op ons pad
Na diverse omzwervingen door Nederland [onder andere Amsterdam, Zeist en Ter Apel] kwam Yusof uiteindelijk in Almelo terecht. Daar had hij een bed en een kamer, waar hij dankbaar voor was, maar door eerdergenoemde paniek- en stressaanvallen kwam hij er niet echt tot rust. Tot hij in contact kwam met Jan Jonker, zijn vrouw Jannie en hun gezin. Het gezin Jonker stelde hun huis open voor Yusof. Jan Jonker zegt: “Yusof, een jongen uit Afghanistan was 15 jaar toen hij alleen in Nederland kwam. Hij is op ons pad gekomen en verkeerde in moeilijke omstandigheden. Wij zijn al jaren gastgezin voor hem. Wat telt dan? Dan telt je hart. Geen debat over asielzoekers en wat je er van vind. Iemand in nood help je gewoon. Niet pamperen, maar helpen om de kansen te creëren om actief deel te kunnen nemen aan onze samenleving. Wij zijn voor een rechtvaardig asielbeleid. Maar zoals wij nu de afgelopen jaren er wat dichter bij betrokken zijn geraakt dan zie je wel dat ook hier systemen zijn die falen en niet werken. Mensen zullen zo snel mogelijk de taal moeten leren en in een werkkring terecht moeten komen. Net als op andere terreinen. Aan de andere kant zien we gelukkig ook veel goeds!” 

Geen Luilekkerland
En Jonker gaat verder: “In het begin hebben we veel zorgen om Yusof gehad, maar we zagen dat hij bij ons tot rust kwam. Als hij op bezoek kwam sliep hij soms bijna de hele dag op de bank in de woonkamer, omdat hij hier tot rust kwam, iets dat in Almelo niet lukte. We hebben hem vanaf het begin wel gestimuleerd om zijn best te doen en hem gezegd dat het hier geen Luilekkerland is. Inmiddels heeft Yusof de inburgeringscursus gehaald, mag hij in Nederland blijven en woont hij in Arnhem.”  

Gezinshereniging
Op 10 december jongsleden was er nog meer goed nieuws voor Yusof. Na 6 jaar heeft hij, tegen alle verwachtingen in, positief bericht gehad voor gezinshereniging. Het gaat om zijn vader, moeder, 1 zusje en 2 broertjes die naar Nederland mochten komen. Afghanistan is één van de meest onveilige landen ter wereld. Het was wel erg spannend, want zijn familie is 10 dagen voordat de Taliban de macht overgenomen heeft in Afghanistan, gevlucht naar Pakistan. Maar uiteindelijk kwamen ze veilig in Nederland aan. Vele warme reacties werden ontvangen, zo stelde Autobedrijf Haarhuis gratis een bus ter beschikking om de familie op te kunnen halen van Schiphol. En de familie Jonker hielp met de dure vliegtickets. Inmiddels heeft de familie van Yusof zich gemeld in Ter Apel. Wat hen wacht is een onbekende toekomst.

Doneeractie
Jan Jonker zegt verder: “Mede gezien de zeer moeilijke omstandigheden en jaren die Yusof heeft meegemaakt, willen we deze jongen helpen, zodat hij met deze actie over voldoende middelen kan beschikken en hij weer gelukkig mag worden. We zijn eenieder zeer dankbaar, die Yusof, op wat voor wijze dan ook, hiermee wil helpen! Een donatie kan overgemaakt worden op rekeningnummer: NL75SNSB0908295944 omschrijving: “donatie Yusof”. Nadere informatie: familie Jonker, Vriezenveen, tel: 06 – 15534511.” Yusof zegt tot besluit: “Hier begon het nieuwe leven. Hier zijn veel kansen, ik kan hier werken en studeren. Maar bovenal zijn we hier veilig! En de Jonkers? Die zie ik als mijn eigen familie!”