Uitgaan & Cultuur

Expositie van A(Almelo) tot Z(wolle) komt naar Nijverdal

Genodigden bekijken de panelen tijdens de Provinciale Herdenkingsdag 70 jaar Molukkers in Overijssel (en 60 jaar in Nijverdal) in Het Centrum. Foto: Bianca Hellemons

NIJVERDAL - De reizende expositie van A(lmelo) tot Z(wolle), onderdeel van het project ’70 jaar Molukkers in Overijssel, is ingericht in Nijverdal. De expo die uit banners bestaat met daarop onder meer de geschiedenis van de zeven Molukse woonwijken in Overijssel is te zien in het Huis van Cultuur en Bestuur.

De stichting ‘70 jaar Molukkers in Overijssel’ wil met respect stilstaan bij de (pijnlijke) geschiedenis van Molukkers in Overijssel. “Het is een stuk koloniale geschiedenis dat blijvend verteld moet worden, ook aan nieuwe generaties.”

Het is dit jaar 70 jaar geleden is dat de eerste Molukkers in Overijssel kwamen wonen. Vanaf 21 maart tot en met 21 juni 1951 kwamen elf schepen met ruim 12.5000 ex-KNIL militairen en hun gezinnen van Indonesië tijdelijk naar Nederland. In de veronderstelling dat ze na een half jaar weer terug zouden keren. Want dat was de Molukse ex KNIL-militairen beloofd door de Nederlandse regering: de militairen zouden een half jaar blijven en dan weer naar huis terugkeren. In plaats daarvan werden ze uit het leger ontslagen en was er geen weg terug.

Dat er een Molukse kwestie is, waar Molukkers nog steeds boos over kunnen zijn, weten veel mensen niet. En daar wil het bestuur verandering in brengen met onder meer een de reizende tentoonstelling.

Op tien panelen is in hoofdlijnen de Molukse geschiedenis te zien. Zeven ervan zijn met verhalen van en over de geschiedenis van de Molukse gemeenschappen en hun bewoners in Almelo (A), Zwolle(Z), Staphorst, Nijverdal, Wierden, Rijssen en Deventer. De tentoonstelling is speciaal bestemd voor scholen en bedoeld om de geschiedenis van het Molukse volk beter bekend te maken en te blijven doorgeven.

Verbroken belofte
De verhalen uit de gemeenschappen zijn een samenvatting van de verhalen uit het boek Verbroken belofte. Het boek waarin de Nijverdalse journaliste Ditta op den Dries in dertig persoonlijke interviews het leven en de gevoelens van Molukkers van de eerste, tweede en derde generatie belicht. Het boek is fraai vormgegeven en voor de omslag is gebruik gemaakt van een schilderij van kunstenaar Dominique Latoel uit Deventer. Ook zijn verhaal komt in het boek voor.

Een maand lang heeft de expositie in de hal van het stadhuis in Almelo gestaan. De expositie blijft tot en met 30 oktober staan in Nijverdal en is te bezichtigen tijdens openingstijden van het Huis van Cultuur en Bestuur. Op 1 november wordt de expo weer afgebouwd en verplaatst naar Deventer.

Uw reactie