Uitgaan & Cultuur

Expositie Theo Beerendonk
Van impressionisme tot abstractie

OOTMARSUM - In Museum Ton Schulten in Ootmarsum is van dinsdag 23 augustus tot en met zondag 6 november het werk van de bekende Nederlandse kunstenaar Theo Beerendonk te zien. Beerendonk (1905 – 1979) studeerde van 1925 tot 1931 aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij onder leiding van de professoren J.H. Jurres en Hendrik Jan Wolter een gedegen klassieke schilders opleiding kreeg. In de jaren dertig maakte Beerendonk furore met gedurfde naakten, in de traditie van zijn grote voorgangers George Hendrik Breitner, Isaac Israëls en Jan Sluijters. Voor de oorlog schilderde hij in de stijl van het impressionisme kleurrijke naakten, landschappen, bloemstillevens en portretten. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij zijn onderwerpen te stileren en abstraheren en werd zijn werk abstracter. Hij stortte zich in alle stromingen die de moderne kunst voortbracht. Ook legde hij zich toe op de etskunst, waarin hij een waar meesterschap bereikte. Hij beheerste alle technieken. In 1966 kreeg Beerendonk een aanstelling als conservator in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, waar hij ook demonstraties in de etskunst gaf. Hij was een zeer vakkundig etser en een autoriteit in de wereld van de grafiek.

Beerendonk was typisch een 20e-eeuwse kunstenaar: in zijn oeuvre weerspiegelen zich de ontwikkelingen die de beeldende kunst in deze eeuw doormaakte; van traditioneel tot modern. In hoog tempo bouwde Beerendonk een imposant oeuvre op met portretten, stillevens en naakten die opviel door eigenzinnig kleurgebruik. De expositie in de themazaal is onder openingstijden van het museum te bekijken.

Vernissage zaterdag 27 augustus

De vernissage van de expositie is op zaterdag 27 augustus om 16.00 uur in Museum Ton Schulten. Mevrouw Tiana Wilhelm, directeur van Stedelijke Musea Zutphen, zal de officiële opening verrichten en houdt daarbij een lezing over Theo Beerendonk. U bent van harte uitgenodigd om de vernissage bij te wonen. Er zijn geen kosten aan de vernissage verbonden, het is echter wel noodzakelijk vooraf aan te melden via  museum@tonschulten.nl of telefonisch via 0541-291763.