Uitgaan & Cultuur

Expo Dennis en Floortje

ALMELO - Het kunstenaarskoppel Floortje van Loon en Dennis Zanoni heeft heel verschillende wegen afgelegd om te komen tot een boeiende duotentoonstelling met de titel ‘De Presentatie’. De enige overeenkomst is dat beiden aan de andere kant van de wereld werden geboren – al was het op grote, grote afstand van elkaar - en dat ze beiden in Almelo terecht kwamen om daar als kunstenaar door te breken.

Floortje van Loon en Dennis Zanoni tonen binnenkort enkele werken in de bibliotheek. Foto: Bianca Hellemons

Dennis zag het levenslicht in 1957 op Curaçao en volgde daar een kunstopleiding. Zijn eerste schilderij maakte hij al op zijn zesde jaar en op de middelbare school genoten vooral de tekenlessen zijn grote belangstelling. Op zijn zestiende raakte hij echt in de ban van kunst. Hij zette zijn gedachten om in kunstvoorwerpen, hij tekende, schilderde en schreef (en combineerde beide disciplines) en stelde intrigerende objecten van eenvoudige constructie samen.

Met zijn ouders, broer en zussen verhuisde Dennis naar Almelo en vervolgde zijn studie aan de Aki in Enschede. In de jaren negentig brak hij door, had een reeks tentoonstellingen in Nederland en Duitsland en scoorde vooral met veelkleurige schilderingen en tekeningen.

Honderden en nog eens honderden van zijn werken vonden hun weg naar privé collecties. Ondanks het succes gooide Dennis het roer om en richtte zich op eigenzinnig(er) en complexer werk en raakte daardoor ook een beetje los van de Almelose kunstwereld. Wel kwam hij in het vizier van de vermaarde Art Brut Biënnale. Hij exposeerde tijdens alle vier edities en werd lid van de denktank van de Biënnale.

Dennis laat zich nog altijd inspireren door gebeurtenissen uit het dagelijks leven. De kunstzinnige, zelfs manische vertalingen van hem kunnen niet gek genoeg uitpakken. Hij benut ook alle materialen die voorhanden zijn. Zijn inzet is het werk een speelse uitstraling te geven, zonder dat het perse moet bekoren. Dennis hoopt dat zijn controversiële kunst hem in gesprek brengt met de mensen die er naar kijken – ook al is het geen must.

Dennis’ echtgenote Floortje van Loon werd geboren in Zuid Afrika. Het werd een gecompliceerde entree in de wereld, waarbij ze een lichamelijke beperking opliep. Floortje is halfzijdig verlamd en wordt gehinderd door spasmen. Anders dan Dennis is Floortje autodidact. Ze genoot geen opleiding tot kunstenaar, maar haar talent werd pas tot leven gewekt door haar omgang met Dennis. Hun gezamenlijke huishouden was en is een inspirerende omgeving die haar ertoe bracht actief op zoek te gaan naar manieren waarop zij zich wel degelijk creatief kon uiten.

Tijdens haar vastberaden speurtochten op het wereldwijde web stuitte ze op digitale fotocollages, waar ze erg enthousiast van werd. Ze nam ‘simpelweg’ het besluit dat zij ook colleges zou gaan maken. Ze ging niet over een nacht ijs. Ze moest een fotoprogramma op haar computer installeren en volgde tutorials om het programma Photo shop eigen te maken. Ze maakte met eindeloos veel geduld de techniek haar eigen.

Toen ze dat goed genoeg onder de knie had, begon ze met het maken van haar collages, die van meet af aan een dromerige en sprookjesachtige sfeer hadden.

In die tijd zagen maar weinig mensen waar ze mee bezig was. Floortje was en is buitengewoon kritisch op haar werk dat ze aanvankelijk als ‘houterig en raar’ kwalificeerde. Dat had overigens geen effect op haar voornamen om fotocolleges te (blijven) maken. Met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen bleef ze haar eigen fantasiewereld maken op de computer en allengs gingen die meer aan haar strenge eisen voldoen. Een paar jaar geleden vond ze haar fotowerelden mooi genoeg om thuis op te hangen – en om te publiceren op Instagram en Facebook.

Daar viel haar werk direct op. Collagekunstenaar Rob Koenders nodigde haar uit voor een eerste expositie in zijn atelier (waar ze onmiddellijk haar eerste werk verkocht) en stichting de Klup Twente benaderde haar met het verzoek of ze haar collages wilde leveren voor sierkussens. Dit jaar volgde haar echte doorbraak. Samen met Dennis exposeerde ze op de internationale Art Brut Biënnale in Hengelo en was daar een van de bestverkopende kunstenaars.

Dennis en Floortje maken op uitnodiging van de bibliotheek van Almelo een combi tentoonstelling getiteld ‘De Presentatie’. Het werk van beide kunstenaars is te zien van 12 tot en met 24 september in Bibliotheek Almelo. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Reacties

Leuk stukje!!

Floortje