Uitgaan & Cultuur

Door Jenny ter Maat

Eigenaren Noabershof op ’n Esch houden gemoedelijke kapmoal

RIJSSEN – Het hoogste punt van de bouw van Noabershof op ’n Esch aan de Wilhelminastraat is bereikt en dus werd vrijdagmiddag een kapmoal gehouden. De karbonades en gehaktballen waren gebraden, broodjes met kaas en worst lagen klaar en er was frisdrank en Radler 0.0. De bouwvakkers waren, de architecten van BDC en de nieuwe eigenaren. Kortom, alle ingrediënten voor een gemoedelijk en ongedwongen kapmoal waren aanwezig.

“Het kapmoal is traditioneel het bereiken van het hoogste punt van de bouw. Hoewel dit steeds minder gebeurt, wordt van de opdrachtgever verwacht dat deze een traktatie uitdeelt aan de bouwvakkers. Pas na de traktatie wordt de vlag, die op de kap gespijkerd is, weer weggehaald. Wij zien dit kapmoalals een dank je wel voor de inzet van de medewerkers van Haase, de onderaannemers en de architecten van BDC”, vertelt Pieter Veldman, voorzitter van de vereniging Noabershof op ’n Esch. “Wij vinden het belangrijk dat we hiermee de inzet van alle mensen die aan onze woningen werken waarderen. Wij weten hoe goed ze hun best doen om daar ons mooie hofje neer te zetten.”

Iedereen die bij de bouw betrokken is, werd uitgenodigd: timmerlieden, installateurs, dakpannenleggers, ytongbouwers, metselaars, architecten, de werkvoorbereider, de projectleider. Veldman: “Zo kun je elkaar ook nog eens ontmoeten, dan blijft de bouwvakker niet zo'n vreemde voor ons. En voor de eigenaren was het ook een kijkersmiddag. Om veiligheidsredenen mogen we tussendoor niet op de bouw komen en we zijn nou juist zo nieuwsgierig naar het resultaat. Deze dag mogen we even door onze woningen lopen en kunnen gelijk met iedereen bij elkaar zitten. Het wordt gewoon een gezellig kapmoal. Lekker wat eten en drinken met elkaar.”

Beloning voor gedane arbeid
“Het kapmoal is een leuk en mooi initiatief. Voor de mensen op de bouwplaats is het ook een stukje beloning voor hun gedane arbeid, ongeacht de weersomstandigheden en de tijden. Vaak lopen ze langdurig op ‘hun’ bouw. Daarnaast markeert van ook de omslag van de ruwbouw van een gebouw naar de afbouw”, zegt Cor van Dijke, directeur Haase Bouw.

Voor Haase Bouw is de Noabershof in zekere zin een bijzonder project. “Dat heeft met de kopers, de Noabers, te maken, maar natuurlijk ook omdat het in onze eigen vestigingsplaats is. Dat geeft in de regel toch een stukje extra prestige. Anderzijds hebben wij al wel behoorlijk veel ervaring in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap projecten zoals de Noabershof ook is. Regelmatig bouwen wij zulke projecten. Vooral in het westen, regio Almere/Amsterdam, is dit een veel voorkomend iets. Hier in het oosten worden sporadisch zulke projecten gebouwd. Enige ervaring is dan wel vereist. Door een langdurige samenwerking met de architect weten wij wat er van elkaar verwacht wordt op de bouw van deze projecten.”

“De bouwwerkzaamheden lopen op dit moment voorspoedig, conform de planning”, vertelt hij. “Door onze vaste relaties en korte lijnen kunnen wij uitloop voorkomen. Door vroegtijdige inkoop van de materialen hebben wij tot nu toe geen last van leveringsproblemen.”

De manier waarop de communicatie met de betrokkenen verloopt, is ronduit goed, stelt Van Dijke. “We hebben vanaf het begin in een goede verstandhouding gewerkt met de Noabers, het bestuur, de architect en andere belanghebbenden. Daarover niks dan lof. We zijn met iets bijzonders aan het bouwen en dat wordt ook door iedereen beseft. Dat is in mijn ogen de sleutel tot het succes, en in dit geval een prachtig project en eindproduct voor de bewoners.”

Kap zit erop
Dat eindproduct is er nog niet, maar de kap zit er al wel op. “De eigenaren konden nu zien hoe hun woning eruit komt te zien qua indeling en grootte. Ze waren heel positief”, vertelt projectleider Gerwin Jonker. Het kapmoal werd door de bouwvakkers zeer op prijs gesteld. “Op de bouw zie je dat bijna niet meer. We hebben dat jaren niet meegemaakt op deze manier. De bouwvakkers vonden het echt mooi. Ze bleven nog langer dan de normale werktijd, dus dat wil genoeg zeggen. Het was een prima middag. En maandag gaan we gewoon weer aan het werk daar.”

Veldman: “Het was ook gezellig. Wij vonden het leuk, de bouwvakkers vonden leuk; echt geslaagd.” Verwacht wordt dat de twaalf huishoudens die Noabershof op ’n Esch telt, aan het eind van dit jaar hun nieuwe woningen kunnen betrekken. Veldman: “Het mooiste zou zijn dat we Kerst 2021 hier kunnen vieren.”