Uitgaan & Cultuur

Dubbel goud voor Teun Oude Hengelo tijdens NK koe keuren in Leeuwarden

GEESTEREN - In zijn laatste jaar als junior deelnemer hoopte Teun Oude Hengel (18) vorig weekeinde tijdens de Holland Holstein Show Youngbreeders, het Nederlands Kampioenschap koe (pink) keuren, in elk geval in de top vijf te eindigen. Het werd echter nog veel beter. De Jonge Geesternaar sleepte, samen met zijn pink Coba 438 maar liefst twee Nederlandse titels in de wacht: voor ‘showmanship’ (presenteren en voorbrengen) en ‘toilet’ (uiterlijk).  En dat is best uitzonderlijk. De kampioen is er trots op maar vindt het vooral een mooie, positieve boost voor de agrarische sector.

Tevreden herkauwend in het stro

Als middelste zoon uit een agrarisch gezin, kreeg Teun Oude Hengel het boerenleven met de paplepel ingegoten. Net als zijn oudere broer Hein (19) en jongere broer Gijs (16) doet hij regelmatig mee aan pinkenkeuringen. Vorig weekeinde reisde het bijna voltallige gezin Oude Hengel -Hein moest vanwege stage verstek laten gaan- af naar Leeuwarden voor het NK.

“Donderdagavond kwamen we aan”, blikt Teun terug. “De pinken uit onze eigen stal arriveerden die avond ook. De dieren houden niet zo van veranderingen, dus nemen we altijd ons eigen voer mee. Mensen denken soms dat zo’n keuring zielig is voor de dieren maar dat is het absoluut niet. Ze hebben het er hartstikke goed en liggen ‘s ochtends tevreden herkauwend in het stro”, laat hij weten. “Op de keuringlocaties is er ook standaard 24-7 toezicht.”

Liefde voor de dieren en het vak

Teun maakt deel uit van de groep Twente Holsteins die bestaat uit 30 enthousiaste jongeren met een passie voor de agrarische sector. “We delen allemaal dezelfde liefde voor de dieren en het vak”, vervolgt hij. “Het is ook echt teamwork. We helpen elkaar bijvoorbeeld met het voeren en wassen van de pinken.”

Zelf nam hij Coba 438 mee naar deze wedstrijd. Omdat dit binnen de maatschap Oude Hengel-Oude Voshaar volgens hem de pink is met het beste uiterlijk. “Hierbij kijk ik naar de bouw, de benen, of ze een mooie rechte rug en mooie ribben heeft”, licht de kampioen toe. “Voor het onderdeel ‘showmanship’ hebben we thuis bij de stal geoefend. Zo’n pink moet uiteraard ook leren luisteren en meelopen. Coba deed het hartstikke goed. Al gaat het de jury vooral om je kwaliteiten als begeleider”, heeft hij ervaren. “Je moet dan ook continu zowel de pink als de jury in de gaten houden en de aanwijzingen die je krijgt gelijk opvolgen.” 

Opperste concentratie

Voor het onderdeel ‘toilet’ moeten de kandidaten hun pinken scheren. Dit is een flinke klus die twee uur en een kwartier in beslag mag nemen. Vaardigheid, concentratie en precisie zijn hierbij essentieel. Teun: “Allereerst scheren we de toplijn. Dat is een soort hanenkam waardoor de rug mooi recht lijkt. De kunst is om vervolgens de toplijn en de buiklijn vloeiend in elkaar te laten overlopen.” Als finishing touch gebruikte Teun gel en haarlak voor de fixatie en glansolie om Coba mee in te wrijven. Ondertussen alert op het opvangen van de koeienpoep zodat ze zichzelf niet besmeurde.

Nadat de jury de resultaten kritisch had bekeken volgde de eerste uitslag. “Ik hoorde dat ik tot de top 5 had behoorde”, zegt de jonge agrariër. “Daarmee was ik al heel blij. Dat was tevens mijn streven omdat dit mijn laatste jaar is als junior. Vanaf 19 jaar val je onder de senioren.”

Uiteindelijk keerde de tweevoudig Nederlands Kampioen terug naar Geesteren  met niet één maar twee bokalen, een nieuwe tondeuse en linten met rozetten voor Coba.  “Dat is natuurlijk geweldig. Maar ik vind het vooral mooi dat dit soort wedstrijden de agrarische sector weer eens positief belicht”, besluit Teun. Die krijgt de laatste tijd al genoeg negativiteit te verduren. Terwijl het boerenbestaan nog zoveel moois en positiefs te bieden heeft.”

Vrijdag 18 november verdedigt Teun zijn titels tijdens de After Summer Show. Deze wordt gehouden in Manege de Vjenneruiters in Vriezenveen.