Uitgaan & Cultuur

Door Jenny ter Maat

Drukte en gezelligheid op kunstzaterdag in centrum Rijssen

RIJSSEN – Het centrum van Rijssen stond zaterdag in het teken van kunst. Met kunstwerken in zo’n vijftig etalages en artistieke artiesten op straat. Lokale kunstenaars toonden hun werk bij de waterpartij op het Schild.

Het is gezellig druk in het centrum van Rijssen. Het weer werkt mee; deze vierde zaterdagmiddag van oktober zijn de buitenterrassen zelfs goed bezet. Zo  uit een schilderij weggelopen kunstenaars van reuzenformaat maken een praatje met centrumbezoekers en de Geflipte Kunstenaar vermaakt met zijn open atelier het winkelend publiek.

“Wauw, een tijger!”, roept een jongetje, wijzend naar het doek op de schildersezel van Ernst-Jan ten Hove. Ten Hove staat samen met Monique Harmsen en Ineke KleinJan op het Schild te schilderen.
Of er van schilderen veel komt? Alle drie de schilders staan, wel met de kwast in de hand, doorlopend te praten met geïnteresseerde bezoekers.
“Er is veel belangstelling”, knikt Ineke Kleinjan enthousiast. Haar werkstuk heeft ze thuis al grotendeels gemaakt. “Ik wist niet of ik hier echt aan schilderen toe zou komen. Het is echt leuk om een praatje te maken met de mensen en vragen te beantwoorden.”
Want vragen worden er gesteld. Door onder andere het vriendengroepje Chelsea Salapat, Mason Clakhoven, Gino Bakarbessy en Trevor Salapat. “We vinden het leuk om te komen kijken”, zeggen ze. Chelsea is thuis bezig een vlinder te schilderen. “Thuis trekken gewoon een schildersdoek uit de kast en gaan verven”, vertelt een van de jongens. En dan komt De Geflipte Kunstenaar met zijn open atelier en passende deuntjes, die de volle aandacht van de jongeren trekt.

Schilderen ontspant
Ernst-Jan ten Hove heeft een atelier aan huis. Zelf spreekt hij liever van een hobbyruimte; hij schildert er en geeft er cursussen. Hij wordt enthousiast wanneer mensen zelf hun talent ontdekken. “Dan heb ik iemand op weg geholpen met een hobby waar je heel veel plezier van kunt hebben, of waar je je door kunt ontspannen.”
Bezig zijn met schilderen ontspant, beaamt Monique Harmsen, die bezig is met een portret van formaat. “Mensen zijn op zoek naar ontspanning, en het leuke is dat iedereen kan schilderen.”  Evenals KleinJan en Ten Hove verzorgt zij ook diverse cursussen.

Harmsen nam het initiatief voor Kunst in de Etalage. Zo’n vijftig ondernemers in het centrum deden er aan mee. Het publiek kon deze maand langs de etalages wandelen en de kunst bekijken. Er waren zelfs prijzen mee te winnen.
Het slotstuk van deze activiteit is deze zaterdagmiddag, die in het teken van de kunst staat. “Het is de eerste keer dat we dit georganiseerd hebben, maar het is zo positief ontvangen, dat smaakt naar meer”, lacht Harmsen.
De ‘try-out’ is meer dan geslaagd. Opnieuw iets rond het thema kunst organiseren ligt in de lijn de verwachting. “Dat hoeft dan niet perse kunst in de etalage te zijn. Het zou ook iets kunnen zijn van bijvoorbeeld kunst op straat”, werpt Harmsen alvast op.