Uitgaan & Cultuur

Dorpskernen Wierden en Enter lanceren gezamenlijk toeristische plattegronden

De plattegrond werd in ontvangst genomen door John Reterink van de WiWi en Janneke Velten van de EOV.

WIERDEN/ENTER – De Winkeliersvereniging Wierden (WiWi) en de Enterse ondernemersvereniging (EOV) zetten hun dorp letterlijk goed op de kaart: er is gezamenlijk een toeristische plattegrond van beide kernen gelanceerd. Deze kaart, op te vouwen tot een pocketformaat, omvat een duidelijk overzicht van de hotspots op het gebied van historie en cultuur van beide winkelgebieden. Tevens is handige toeristische informatie over winkelen, horeca, bereikbaarheid en parkeergelegenheden toegevoegd. Doel is bezoekers naar beide kernen te trekken en dat ze aan de hand van de plattegrond de dorpen optimaal kunnen beleven.

De informatieve plattegrond is tot stand gekomen met behulp van de subsidiemogelijkheden van de Provincie Overijssel en in samenwerking met Simon Dirks Media, vertelt Eelco Koop, bestuurslid van de WiWi. “Tijdens de corona uitbraak vorig jaar zijn we door de Provincie Overijssel gewezen op de mogelijkheden, om subsidies ter ondersteuning van de dorpskernen aan te vragen. Zo hebben we een jaar geleden al met hun hulp heel snel een digitaal dorpsplein voor Wierden kunnen realiseren.” 

Vitale dorpscentra
Daar bleef het niet bij. Ook Dagmar Boerrigter, als kwartiermaker betrokken bij het toeristische beleid in de gemeente Wierden, heeft met succes de 'Gouden Ticket Actie' in samenwerking met de provincie gelanceerd in Wierden en Enter. “Na beide successen werd dit voorjaar wederom een subsidieronde gestart om dorpscentra vitaal te houden. Zodoende hebben we nu deze mooie plattegronden laten maken. Daarmee willen we als dorpskern onder andere meer bezoekers van buitenaf trekken!”

Dit hebben we nodig
Janneke Velten, bestuurslid van de EOV, kan zich goed vinden in de woorden van Koop. “Deze plattegronden zijn een goed initiatief. Dit hebben we nodig voor onze dorpskern! De gasten op de vele parken en campings in de gemeente Wierden kunnen we zo goed laten zien wat we te bieden hebben in ons dorp.”

Het creëren van een dorpsplattegrond voor bezoekers zat al in de pijplijn. Het budget van de winkeliersverenigingen is echter beperkt, waardoor de realisatie stokte. De subsidie van de provincie opende deuren, menen beide bestuursleden. “We maken dan ook graag gebruik van deze nieuwe subsidieronde. Het streven is om de promotie op het gebied van winkelen en verblijven in samenhang met het toerisme en recreatie verder te versterken.”

Sfeerverlichting
Het startsein voor meer promotie is nu gegeven. Velten en Koop laten weten slagen te willen maken. “We gaan ons nu onder andere richten op het aanschaffen van mooie kerstverlichting, zodat beide kernen in de decemberperiode sfeervol verlicht worden. Daar proberen we de gemeente in mee te krijgen, maar dat verloopt nog niet soepel”, aldus Koop. “De ondernemersverenigingen, alsook de Provincie Overijssel, willen graag stappen maken, onder meer door gebruik te maken van het budget dat vanuit de Stadsbeweging al langere tijd klaar ligt voor de ondernemers.”

De plattegrond ligt inmiddels bij alle toeristische accommodaties en is gratis af te halen bij enkele winkels in beide winkelkernen.