Uitgaan & Cultuur

“Dit orkest heeft zo’n hoog niveau, dat kan je niet laten lopen”

OLDENZAAL - Op 26 november zal in de Hofkerk een bijzonder concert plaatsvinden van het Ukraine Liberation Orchestra (ULO) onder leiding van dirigent Jeroen Weierink. De musici hebben elkaar gevonden in een opvanghuis in Deventer en toeren nu door het hele land, waarbij ze ook Oldenzaal met een bezoek verblijden.

“Normaal gesproken zou je een concert met zulke goede solisten nooit kunnen betalen,” vertelt Jaap Flokstra. Hij is als voorzitter van het dagelijks bestuur van de Hofkerk begonnen met het opzetten van een CultuurHof als onderdeel van het Hof van Heden. “Het is niet echt een onderdeel van de kerk en het bestuur van het CultuurHof is nog niet helemaal rond, maar we wilden al wel een programmeringsprogramma neerzetten.” Tonnie Buitink heeft hier ook een grote rol in. Hij organiseerde meer dan 700 concerten, waaronder LowLands. “Ik wil wel helpen, maar dan wil ik organiseren, niet vergaderen,” laat Tonnie weten. “Zodra iets helemaal rond is, neem ik het over.”

Jaap heeft altijd al van kunst gehouden, waaronder muziek. Hij wil wat meer schwung inbrengen. Dit Ukraine Liberation Concert is het eerste grote concert van de programmering. “We zijn blij dat Deirdré Rautenbach de samenwerking met ons is aangegaan. Zij is operazangeres en komt uit Zuid-Afrika. Ik mag wel zeggen dat zij ons muzikale geweten is.” Het voorlopige bestuur is eind augustus pas met de eerste vergaderingen begonnen. Het Oekraïense orkest kwam toevallig op het pad. “Dit orkest heeft zo’n hoog niveau, dat kan je niet laten lopen,” zegt Jaap lachend.

De 18 vluchtelingen woonden afzonderlijk van elkaar in het Irishuis in Deventer. Daar is iets gegroeid. Ze musiceren nu met elkaar en Jeroen Weierink heeft zich opgeworpen als dirigent. :”Het wordt een vrolijk concert: richting de vrijheid, de toekomst. Eigenlijk willen ze morgen allemaal terug,” zegt Jaap. “Het is geen benefietconcert. Er doen vier solisten mee, waaronder één klarinettist. Het is onversterkt: helemaal akoestisch. Dat vind ik nog het meest bijzonder. Ze maken een hele toer door Nederland. Dit is voor Oldenzaal heel uniek. En Maria kan zo mooi zingen!” 

Na dit grote concert staan er nog veel meer leuke muzikale evenementen op het programma van de heren. “Wat wij niet hebben is geld. We willen mooie dingen hiernaartoe halen en hopen dat het zichzelf dan bedruipt. Pro Deo zogezegd. Zo staan er voor de zondagmiddagen diverse kleine concertjes gepland. Onze eigen operazangeres Deirdré heeft zo veel contacten. Zo komt er bijvoorbeeld een Hongaarse fluitspeler. En een Duits koor heeft zich aangeboden. En Belgisch ensemble ‘Incensus’ geeft een avondconcert. Het Oldenzaals mannenkoor viert zijn jubileum en popgroep Vocal Essen zal november volgend jaar optreden. We proberen de krenten uit de pap te halen. Het is mooi om in de kerk op te treden.” Maar voorlopig hebben de mannen hun handen vol aan het grote concert dat er op 26 november aan zit te komen. Er zullen ook Oekraïense vluchtelingen uit Oldenzaal meewerken aan de organisatie.

Het concert begint om 20.00 uur in de Hofkerk. De kaarten kosten 15 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij de Tourist info aan Grootestraat 35 in Oldenzaal (0541-514023) en via www.uitin oldenzaal.nl /webshop.

De bestelde kaarten liggen voor aanvang van het concert klaar in de Hofkerk. Wil je ook een keer optreden in de kerk? Bel dan voor meer informatie met Tonnie Buitink 06-53397976.