Uitgaan & Cultuur

De Haanstra’s een hommage in woord en beeld

 ALMELO - Tot en met zondag 23 januari 2022 is de tentoonstelling over en met werken van De Haanstra’s in Kunsthal Hof 88. De locatie is Elisabethhof 6 in Almelo. Toegang is gratis.

De Haanstra’s. Voor sommigen misschien bekend van de film de Fanfare van Bert Haanstra, die behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Voor anderen is juist de schilderkunst de verbindende factor. Vier kunstenaars met totaal verschillende stijlen uit één Twents gezin.

Tijdens de expositie zijn de schilderijen van vader Folkert Haanstra (1884-1966) en zijn zonen Johan (1914-1911), Bert (1916-1997) en Folkert jr. (1920-1985) te bekijken. In een van de zalen wordt doorlopend de documentaire ‘Glas’ gedraaid, de eerste Nederlandse film die een Oscar won. Verder zijn er verschillende lezingen (12 december a.s. en 16 januari 2022) en wordt de film ‘Alleman’ op 29 en 30 november a.s. om 14.00 uur in de filmzaal Hof 88 getoond. Toegang vrij, wel met opgave via info@hof88.nl.

Verschillende stijlen

Het werk in deze tentoonstelling is afkomstig van onder meer Rijksmuseum Twenthe, museum Belvédère en uit particuliere collecties. Wat vooral zichtbaar is, zijn de verschillende stijlen van deze kunstzinnige familie. Hoe vooruitstrevend Folkert sr. was als voorloper van de kubistische stijl en de moderne vormen. En de zonen die elk hun eigen weg gingen.

Gekoesterde droom

De tentoonstelling De Haanstra’s is een lang gekoesterde wens van de nakomelingen van deze Twentse kunstenaars. Grote promotor achter dit project is de Hengelose schilder Henk Lassche. Samen met Marthe Koning, kleindochter van Folkert sr, is hij verantwoordelijk voor het boek, dat door Peggie Breitbarth is geschreven en dat tijdens de tentoonstelling wordt gepresenteerd.

Bezoekers welkom

Bezoekers worden toegelaten zolang minimaal 1,5 meter afstand wordt gehouden en een coronapas met legitimatie wordt getoond. Zie verder de website voor actuele informatie hieromtrent. De openingstijden zijn elke middag van 13.30 tot 17.00 uur. Maandag gesloten. De toegang is gratis.

In Kunsthal Hof 88 worden toonaangevende tentoonstellingen gehouden met werk van internationale, landelijke en regionale kunstenaars. Er is een intensieve samenwerking met Museum De Fundatie. Een keer per jaar toont Kunsthal Hof 88 prominent werk uit dit museum. Stichting Indigo bestaat voor honderd procent uit vrijwilligers en is afhankelijk van donaties. Belangrijkste drijfveer voor de organisatie is dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Reacties

Ggeachte L.S,

Graag wil ik mij inschrijven voor de lezing over de Haanstra's van Peggie Breitbarth.

De lezing van 12 december is al vol.

Wilt  U mij noteren?

Beste Inge,

U reageert hier op de website van Hallo Almelo. Voor meer informatie over de lezing kunt u contact onemen met de organisatie, Kunsthal Hof 88, via e-mailadres info@kunsthalhof88.nl