Uitgaan & Cultuur

De burgemeestersstoel van Gijsbert Waller komt terug naar Oldenzaal

OLDENZAAL - Afgelopen donderdag kwam er een heel bijzonder antiek voorwerp terug naar Oldenzaal: de burgemeestersstoel van voormalig burgemeester van Oldenzaal, Gijsbert Waller. Een afvaardiging van de familie Stork, verwanten van de voormalige burgemeester, kwamen de stoel met een bijzonder verhaal aanbieden aan de gemeente Oldenzaal.

Gijsbert Waller (29 sept. 1827, Amsterdam) was twintig jaar burgemeester van Oldenzaal: van 1864 tot 1884. Daarnaast was hij tegelijkertijd burgemeester van Losser van 1864 tot 1870. Bij zijn afscheid als burgemeester van Oldenzaal kreeg hij de stoel cadeau die hem twintig jaar in zijn ambt gediend heeft. Niet lang nadat hij gestopt was als burgemeester, overlijdt Gijsbert Waller in 1887. Hij werd 59 jaar oud.

Waller was verwant aan de bekende Stork-fabrikanten familie, die de stoel in bezit kreeg. Die stoel komt nu terug naar Oldenzaal, waar hij een mooie plek gaat krijgen bij de portrettengalerij van de Oldenzaalse burgemeesters, vlakbij de kamer van burgemeester Patrick Welman. De stoel blijft eigendom van de familie Stork.