Uitgaan & Cultuur

De Boetnlaandkemissie van Boeskoolstad, wat is dat?

OLDENZAAL - Deze gezellige ‘kemissie’ uit Klazienaveen ontstond spontaan tijdens het 66-jarig jubileum van O.C.V. de Kadolstermennekes en laat sindsdien regelmatig van zich horen. Hoewel ook zij balen van het uitgestelde carnaval in hun ‘stedke van plezeer’, hebben ze niet stilgezeten. Met behulp van ‘hun’ naaidames José en Riny van de Oelewappers hebben de heren prachtige nieuwe jassen. De dames uit Klazienaveen zijn druk bezig met het ontwerp van de vrouwelijke versie van de jas.

Sommige van deze vrienden hebben familie in Oldenzaal, waardoor het carnavalsvirus hen al vanaf de geboorte in het bloed zit. Andere vrienden zijn later besmet. Ze gaan al jaren met veel plezier naar de grote Twentse carnavalsoptocht in de stad en de liefde voor de ‘dree dolle dagen’ werd in de loop der jaren alleen maar groter.

Voor het 66-jarig jubileum zouden er 66 poppen gemaakt worden als stadsversiering. De Boetnlaandkemissie is toen benaderd door de technische commissie van de Kadolstermennekes, met de vraag of zij er misschien ook elf wilden maken in Klazienaveen. Dat vonden ze geen enkel probleem en sindsdien zijn ze ieder jaar betrokken bij de voorbereidingen van het carnavalsweekend.

Ze hebben nu zelfs een eigen logo en door de samenwerking met Oldenzaalse verenigingen zijn er mooie vriendschappen ontstaan. Carnaval verbroedert echt. Hoewel ze dit jaar weinig konden bijdragen, hebben ze niet stilgezeten. Om het carnaval in de stad een hart onder de riem te steken hebben ze al twee jaar achtereen een spandoek in het centrum opgehangen op de elfde van de elfde. En tijdens het (corona)carnavalsweekend van dit jaar haalden ze door een speldjesactie maar liefst € 2222,22 op. Dit geld hebben ze beschikbaar gesteld voor de grote Twentse optocht, in de hoop dat deze dit jaar wel door kan gaan.

De vriendengroep probeert op zoveel mogelijk feesten aanwezig te zijn en in de vorm van ludieke acties van zich te laten horen. Ze dragen het Oldenzaalse carnaval in ieder geval een warm hart toe en zijn helemaal ingeburgerd. Alaaf!