Uitgaan & Cultuur

Cursisten oefenen flink op de midwinterhoorn

OOTMARSUM - Om de techniek van het midwinterhoornblazen onder de knie te krijgen moet er veel geoefend worden.  Dat concluderen de cursisten zelf na een aantal lessen onder deskundige leiding van Hans Kamphuis, Herman van der Aa en Rudie Groeneveld. 

Vijftien personen hebben zich dit jaar opgegeven voor deze cursus, die door de stichting Midwinterhoornblazers wordt aangeboden. De leeftijd varieert van jong tot oud en één van de blazers is een man uit Radewijk bij Hardenberg, die al meerdere jaren naar Ootmarsum komt om zich verder te bekwamen in het midwinterhoornblazen. De lessen worden dit jaar gegeven in basisschool de Meander.

 De cursisten genieten, maar dat geldt ook voor de leermeesters. Allerlei aanwijzingen worden er gegeven: “Niet teveel kracht met blazen en neem je rust. Forceren heeft geen zin. Plaats je lippen goed op het mondstuk en blaas eerst de lage toon om vervolgens de hogere tonen te proberen.” Stuk voor stuk proberen ze de aanwijzingen op te volgen en dat gebeurt allemaal in een heel ontspannen sfeer. “Het is echt heel leuk om dit ieder jaar weer op te pakken,” vertellen de cursusleiders, “We zijn echt blij met de 15 personen, die meedoen met deze cursus. Jonge blazers in de basisschoolleeftijd, maar ook jonge twintigers en de wat oudere cursisten zijn allemaal heel erg enthousiast. De één leert het wat sneller dan de andere. Oefening baart kunst en dat geldt zeker voor het midwinterhoornblazen. De motivatie is er bij jong en oud en op deze wijze blijft deze waardevolle traditie bestaan,” laat een enthousiaste Hans Kamphuis weten.

De cursus loopt nog tot eind december door en wie mee wil doen is van harte welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden en de midwinterhoorns worden door de Ootmarsumse blazersgroep beschikbaar gesteld. Voor info ken men bellen met Hans Kamphuis, mobiel: 06-22383676. 

Op de eerste advent, zondag 27 november, mag er weer geblazen worden op de midwinterhoorn. De Ootmarsumse midwinterhoornblazers zijn op die dag onder meer te horen in Neuenhaus. In de avonduren klinken de oertonen ook weer over Ootmarsum en weet iedereen dat de tijd voor Kerst is aangebroken. De midwinterhoorns zijn tot en met Drie Koningen, 6 januari, te horen.