Uitgaan & Cultuur

Culturele Raad Wierden start seizoen met driedelige cursus door Upmeijer

Kunsthistorica Frederike Upmeijer.

WIERDEN – Het nieuwe culturele seizoen van de Culturele Raad Wierden wordt volgende week afgetrapt met de kunstcursus 'Kijk op Kunst'. Dit jaar duikt kunsthistorica Frederike Upmeijer in het thema 'Hedendaagse kunst'. De cursus 'Kijk op Kunst' was vorig jaar een groot succes. “Daarom organiseren we dit jaar voor de tweede keer deze driedelige cursus”, licht een woordvoerder toe. “Dit jaar is het thema Hedendaagse kunst (Buitenkunst, Technokunst, Wereldkunst) en Frederike Upmeijer gaat de cursus weer verzorgen.” Upmeijer is kunsthistoricus. Naast het geven van colleges , lezingen en rondleidingen, is ze regelmatig te vinden in de musea en in interessante steden en gebieden van Europa.

Donderdag 30 september
Deze eerste cursusdag staat Buitenkunst centraal. “We gaan kunst in de openbare ruimte verkennen. Land Art is in de VS ontstaan als reactie op de verstedelijking. In de jaren zestig en zeventig zijn dit de kunstenaars die bijzondere projecten maken: Walter de Maria, Robert Smithson, Robert Morris, maar ook Marinus Boezem, deel uitmakend van onder ander de FlevoLandArt. Ook de inpakkunstenaar Cristo komt aan bod. Graffiti kunst startte in jaren tachtig met de beroemde namen Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. Heden ten dage is het de naam Banksy die veel stof doet opwaaien.”

Woensdag 6 oktober
Technokunst is een combinatie van design, techniek en kunst. Dat levert in de hedendaagse kunst bijvoorbeeld het werk van Daan Roosegaarde op. De Deense kunstenaar Olafur Eliasson maakt spectaculaire installaties, waar techniek en natuurkundige fenomenen als licht en water een rol spelen Het duo van Studio Drift heeft vooral iets met licht en bewegingen. En hele oude technieken voor het verwerven van kleurstoffen uit de natuur, inspireren de kunstenares Claudy Jongstra. Ze werkt vaak met vilt.

Woensdag 13 oktober
Tijdens de laatste cursusdag wordt de Wereldkunst voor het voetlicht geplaatst. Globalisering, vervagende grenzen door het gebruik van een World Wide Web, de internationalisering dendert voort. “Tot in alle hoeken van de wereld kijken we naar kunst uit China, Japan, Afrika en naar architectuur op het Arabisch Schiereiland. Bij die architectuur zullen we kijken naar de zogenoemde Starchitects, waaronder Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Frank Gehry, Daniel Liebeskind, Calatrava en Jean Nouvel. Hun werkgebied is de hele aardbol!”

Deze driedelige cursus wordt gegeven in het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat te Wierden. Aanvang is alle dagen 20.00 uur. De toegang bedraagt dertig euro voor de gehele cursus en dat is inclusief koffie of thee. Er kunnen deze keer maximaal vijftig personen in de zaal. De aanmelding gaat op volgorde van binnenkomst en betaling van het cursusgeld à dertig euro per persoon. Aanmelden kan via crwrondleiding@gmail.com.