Uitgaan & Cultuur

Samenwerking Culturele Raad Wierden en Historische Kring Wederden

Culturele fietsroutes in gemeente Wierden als uitstapje in coronatijd

WIERDEN/ENTER – De Culturele Raad Wierden (CRW) heeft net als vorig jaar weer een fietsroute, met meerdere startpunten en van diverse afstanden, opgesteld. Liefhebbers kunnen weer genieten van de mooiste en meest interessante plekjes die de gemeente Wierden te bieden heeft. Onder het mom 'Handen aan het stuur' tracht de Culturele Raad toch nog iets van vermaak op cultureel vlak te bieden, aangezien dit door alle coronarestricties middels bijeenkomsten nog steeds niet mogelijk is.

“Ten tijde van de eerste corona lockdown lag het gewone leven al grotendeels stil en dat gold uiteraard ook voor de (kunst)lezingen en voorstellingen van de Culturele Raad Wierden en voor de lezingen en exposities van de Historische Kring Wierden”, duidt Lokke de Haan, bestuurslid van de raad. “Veel mensen gingen wel wandelen of fietsen en in die periode is dan ook het idee ontstaan om vanuit de CRW – in samenwerking met de Historische Kring – een fietsroute te ontwikkelen.”

Het plan voor een fietsroute gelieerd aan kunst en cultuur lag eigenlijk al veel langer op de plank, maar kwam maar niet tot ontwikkeling. “De lockdown en de beperkingen boden wat dat betreft een kans om het idee juist nu wél op te pakken. Hierdoor kregen inwoners en toeristen de kans om te genieten van wat de gemeente Wierden te bieden heeft. Nu, een jaar verder, zijn we nog steeds heel erg beperkt in onze mogelijkheden. Maar in beweging komen kan altijd. Zodoende is deze tweede fietsroute uitgezet.”

De nieuwe fietsroute 'Handen aan het stuur' voert door de hele gemeente Wierden, via de Regge, Binnengait en langs retentiegebied Dakhorst, naar het Wierdense Veld, de grafheuvels, kunstobjecten en nog veel meer. “De grote ronde is 67 kilometer lang, maar er kan ook gekozen worden voor een 'Rondje Enter' van veertien kilometer of een 'Rondje Wierden' van 27 kilometer. De extra lus richting Zuna van tien kilometer is zeker ook de moeite waard. Het is mogelijk om zowel in Wierden als in Enter te starten.

De Haan:”“Er zijn genoeg mogelijkheden, van veertien kilometer tot alles bij elkaar 77 kilometer! Het was fantastisch om deze routes uit te zetten, maar ontzettend veel werk. Gelukkig heeft ook Monique Pluim haar medewerking verleend, zij heeft vanuit haar vorige werkgever (Tourist Info -red.) ervaring met het uitzetten van dergelijke routes. En dankzij ondersteuning vanuit de Historische Kring Wederden worden unieke plekken aangedaan.”

Een boekje van 32 pagina's is inmiddels gedrukt. Daarin zijn opgenomen een routekaart, routebeschrijving en zeer uitgebreide beschrijving van alle bezienswaardigheden die onderweg te zien zijn. Zodra de Historische Kring Wierden, bibliotheken, boekhandels, musea en toeristische locaties weer open mogen, worden de fietsrouteboekjes daar neergelegd worden. Ze zijn dan gratis af te halen. Het is echter mogelijk om ook nu al op pad te gaan. De fietsroutes zijn namelijk ook digitaal beschikbaar via de websites van de Culturele Raad Wierden (www.cultureleraadwierden.nl), de Historische Kring Wierden (www.mijnstadmijndorp.nl/app/historischekringwierden) en de gratis te downloaden OnRoute app (www.onroute.nl) die door WayPoint is ontwikkeld.

Deze fietsroutes zijn voorlopig de enige activiteiten die de Culturele Raad kan bieden, toch zijn er voorzichtig al wat plannen voor meer op cultureel vlak. “In het najaar willen we weer de lezing 'Kijk op Kunst' aanbieden. Frederike Upmeijer heeft al haar medewerking toegezegd. Daarnaast willen we graag een filmavond organiseren over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo en daar tevens ook een lezing aan koppelen”, aldus De Haan. “Je moet toch positief vooruit blijven kijken en in ieder geval plannen blijven houden!”

Reacties

Leuk initiatief, hopelijk werkt t weer mee en wordt er a.s. zomer veel gebruik van gemaakt.

Nu nog een vraag, is t mogelijk dat plaatselijke ateliers erbij betrokken worden?

Met vriendelijke groet,

Monique Nijmeijer