Uitgaan & Cultuur

Coronabeperkingen zetten seinen voor Sunte Mart’n alweer op rood

Voor tweede achtereenvolgende jaar geen Sunte Mart'n in Wierden. Archieffoto uit 2018.

WIERDEN – Iedereen die uitkeek naar het tentfeest van Station KPN of de sfeervolle activiteiten rondom Sunte Mart'n in Wierden komt ook dit jaar van een koude kermis thuis. Sunte Mart'n 2021 gaat niet door. De beperkingen die nog gelden voor evenementen en de onzekerheid rondom ontwikkelingen van nieuwe regelgeving hebben de organisatoren doen besluiten om een streep door het Wierdense meerdaagse feest te halen. Daarmee gaat voor het tweede achtereenvolgende jaar Sunte Mart'n niet door.

Het moeilijke besluit is genomen door Stichting Sunte Mart'n, Stichting Station KPN en de gemeente Wierden. “Het is ontzettend jammer dat ook dit jaar alle activiteiten niet door kunnen gaan. We weten niet hoe de coronasituatie zich de komende maanden ontwikkelt en met welke regels we rekening moeten houden. Het is daarom heel moeilijk het evenement op een goede en zorgvuldige wijze voor te bereiden”, aldus burgemeester Doret Tigchelaar.

Sunte Mart'n zou dit jaar van 29 oktober tot en met 1 november in Wierdense centrum gehouden worden. Het feest omvat onder meer een meerdaags tentfeest aan de Bongerd, een lampionnenoptocht, Jennechiesmarkt, streekmarkt en een grote, traditionele jaarmarkt.

“We hadden het heel graag anders gezien, maar we moeten als organisatoren onze verantwoordelijkheid nemen”, legt marktmeester Johnny Jansen de moeilijke keuze uit. “We richten ons nu op het eerste weekend van november in 2022. Er zijn al veel leuke, nieuwe ideeën ontstaan dus daar gaan we vol enthousiasme mee aan de slag.”

Die insteek hadden de organisatoren vorig jaar ook, nadat de overheid had gezegd dat we nog even vol moesten houden. Inmiddels is er weer een jaar voorbij en lijkt de terugkeer van het feest in de oude vorm verder weg dan ooit. Toch gaat ook Stichting Station KPN niet bij de pakken neerzitten. Dit jaar was het thema 'Alles uut de kast'; dat schuift een jaartje op. “Veiligheid staat voorop”, meent Tonny Grooten. “We willen en kunnen alleen een mooi feest organiseren als dat verantwoord kan.”

Om toch iets van het Sunte Mart'n gevoel in de dorpskern te brengen wordt een streekwinkeltje opgetuigd, waar onder meer de zelfgemaakte pruimenjam wordt verkocht door vrijwilligers van Stichting Sunte Mart'n. Deze pop-up streekwinkel komt dit jaar in een ruimte naast Van den Broeke Tweewielers, waar normaliter ook het Sinterklaashuis te vinden is.