Uitgaan & Cultuur

Burgemeester Jan Pierik over ‘De Rode Draad’: “Echt een compliment waard!”

BORNE – Op vrijdag 26 februari opende burgemeester Jan Pierik officieel het Borns Textiel Festival. De burgervader van Borne kijkt met een positief gevoel terug op de opening voor het Bussemakershuis.

“Ik wil nogmaals zeggen dat ik blij verrast was door de breedte van het festival”, steekt burgemeester Jan Pierik van wal. “Ik zie wederom dat de Bornse gemeenschap heel kleurrijk en heel veel verschillende schakeringen kent. De Bornse mensen weten elkaar telkens weer te vinden. Wat er nu ook weer gebeurt omtrent ‘De Rode Draad’ vind ik écht een compliment waard!”

Voorbeeld
Volgens de burgervader is Borne een voorbeeld voor andere gemeenten voor wat betreft het textielfestival. “Wat ik het mooie aan de Bornse gemeenschap vind, is dat het niet uitmaakt welk thema er is, er is altijd een mooie samenwerking”, vervolgt burgemeester Jan Pierik.

Ondanks de coronamaatregelen proberen de Bornse deelnemers er toch nog een groot spektakel van te maken, dat valt te prijzen zo laat de burgemeester weten. “Het is heel ingewikkeld om nu iets te organiseren. Normaliter moet er acht weken voor het evenement al een vergunning aangevraagd worden, maar nu is dat bijna onmogelijk omdat je niet weet wanneer de maatregelen versoepeld worden. Desondanks is het mooi om te zien wat er nu al wordt georganiseerd door de deelnemers.”

Op de kaart zetten
Een van de speerpunten van het Textiel Festival Twente is het op de kaart zetten van het textielverleden in Twente. “Het is heel mooi dat de verschillende musea (Het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst & Techniek, Natura Docet Wonderryck Twente, Museum Het Palthe Huis, het Stadsmuseum Almelo, Het Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek en het Rijssens Museum) in heel Twente elkaar gevonden hebben voor dit Textiel Festival. We moeten dit jaar echt benutten wat textiel en Borne met elkaar te maken heeft. Als we dat goed genoeg weten te benutten, dan kan dit een blijvende samenwerking blijven.”

Het op de kaart zetten van Borne gebeurt niet voor het eerst in de historie. Ook in 2011 wilden verschillende partijen Borne op de kaart zetten als leukste dorp in Overijssel. Dit is echter nooit van de grond afgekomen. “Het leukste dorp van Overijssel blijft een beleving. Ik denk dat we de nadruk meer op de oorsprong van textiel moeten leggen. Als we het concreter en aantrekkelijker maken, willen toeristen er ook een leuk dagje uit van maken.”

Wandelingen
Volgens burgemeester Pierik zou het ook helpen als toeristen en de jeugd een wandeling door Borne kunnen maken en daar het textielverleden kunnen zien. “Volgens mij zijn er nog veel mensen die het verhaal helder kunnen uitleggen aan toeristen. Je moet het zien om te kunnen begrijpen wat het textielverleden voor Borne betekent. Wij moeten de mensen helpen om het te zien. Organiseer een wandeling voor de jeugd langs verschillende oude panden. Vertel hoe zwaar het leven in de fabriek was. Maak een wandeling langs de sporen van de textiel”, besluit burgemeester Jan Pierik.