Uitgaan & Cultuur

Buitententoonstelling "Laat me mezelf zijn"
Het levensverhaal van Anne Frank in de Herdenkingstuin

OLDENZAAL - Trots en blij is het Oldenzaalse Comité Nationale Feest- en Gedenkdagen met de aanbieding van de Anne Frank Stichting om als eerste gemeente, buiten Amsterdam, de buitententoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ – het levensverhaal van Anne Frank te mogen tonen. Deze mogelijkheid wordt door het comité met beide handen aangegrepen. Vanaf 12 juni is deze tentoonstelling in de Herdenkingstuin te bezichtigen. De recentelijke versoepeling van de coronamaatregelen hebben het mogelijk gemaakt dat deze tentoonstelling op korte termijn naar Oldenzaal kon worden gehaald. Afgelopen zaterdag opende burgemeester Welman de expositie.

12 juni is de geboortedag van Anne Frank. Als ze nu nog had geleefd was ze 92 jaar geworden. Hoe mooi is het dat vanaf haar verjaardag de reizende tentoonstelling “Laat me mezelf zijn” een week lang in onze Herdenkingstuin opgesteld staat. Leuk om te weten is dat Oldenzaal de eerste stad buiten Amsterdam is waar deze speciale buitententoonstelling te zien is.

De tentoonstelling toont het levensverhaal van Anne Frank in de context van de tijd waarin zij leefde en heeft daarnaast vijf educatieve modules die ingaan op de hedendaagse betekenis van de geschiedenis van Anne Frank. De tentoonstelling reist (in zijn oorspronkelijke vorm) al sinds 2015 wereldwijd rond. 

Identiteit 

De Anne Frank-tentoonstelling vertelt de persoonlijke geschiedenis van Anne Frank en de andere onderduikers van het Achterhuis, tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. De tentoonstelling richt zich ook op het begrip identiteit, waarbij zes jongeren hun persoonlijke verhaal doen. 

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een citaat uit Annes dagboek, gedateerd 11 april 1944: ‘Ik weet wat ik wil, heb een doel, heb een mening, heb een geloof en een liefde. Laat me mezelf zijn, dan ben ik tevreden.’ Op diezelfde dag schreef ze ook: ‘Eens zal deze verschrikkelijke oorlog toch wel aflopen, eens zullen wij toch weer mensen en niet alleen Joden zijn!’.

Anne Frank Stichting 

“Dit citaat ligt in het hart van onze missie en vormt de kern van wat we willen bereiken met onze reizende tentoonstellingen: het tegengaan van antisemitisme, vooroordelen, uitsluiting en discriminatie, en om jongeren wereldwijd daarbij te betrekken” aldus Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting. 

Scholen 

Het Oldenzaalse Comité Nationale Feest- en Gedenkdagen heeft de Anne Frank Stichting uitgenodigd om deze bijzondere tentoonstelling in Oldenzaal in de herdenkingstuin te tonen. Het Comité is blij dat de Anne Frank Stichting op deze uitnodiging is ingegaan en nodigt de Oldenzaalse scholen, en dan vooral de groepen 7 en 8, uit om met hun klas een bezoek aan de tentoonstelling te brengen. Voor deze groep is het mogelijk een tijdstip te reserveren. 

Gratis toegankelijk 

De tentoonstelling is daarnaast vanaf zaterdag 12 juni 15.00 uur tot en met vrijdag 18 juni voor iedereen die belangstelling heeft te bezoeken. Hier zijn geen kosten aan verbonden. De Herdenkingstuin is vrij toegankelijk van 8.00 – 20.00 uur.