Uitgaan & Cultuur

Blije kinderschare bezorgt Sint en pieten een warm onthaal in Tubbergen
Zaterdag 20 november Sinterklaasintocht in Manderveen

TUBBERGEN - Eindelijk kon vrijdagavond het laatste kruisje op de aftelkalender worden gezet. Rijen dik stonden de kinderen en hun ouders dan ook langs de kant van de weg toen Sinterklaas en zijn roetveegpieten een rondrit maakten door Tubbergen. Niet vanaf Ozosnel maar in een blitse cabrio deelden de Goedheiligman en Hoofdpiet honderden high-fives uit.

Ook Sinterklaas zelf was blij om weer in Tubbergen te zijn. “Iedereen mag vanavond de schoen zetten”,  liet hij weten. “Het is dan wel coronatijd maar ik ben er en ik kom bij jullie allemaal.”

Veel kinderen, vrolijke gezichten en tekeningen

Het is rond 14.30 uur als de feestelijke stoet vertrekt bij de brandweerkazerne. Voorafgegaan door de Dr. Schaepmanharmonie worden Sint en Piet in een witte cabrio door het dorp gereden. Daarachter volg een brandweerauto die is behangen met cadeautjes. Van de pieten in de stoet krijgen de kinderen allemaal een snoepzakje. Waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld heet samen met kinderburgemeester Mats Nijhuis de Sint welkom. “Wat fijn dat u er weer bent”, sprak ze Sinterklaas en alle pieten toe. “Zijn jullie ook zo blij met Sinterklaas?” vroeg ze vervolgens aan de menigte. Waarop een luid ‘Jaaa!’ door de Grotestraat klinkt. “Het onthaal hier in Tubbergen is geweldig”,  reageert de Sint. “Er zijn dit jaar ook zoveel kinderen, volgens mij zijn het er nog veel meer dan de vorige keren. En al die vrolijke gezichten die we zien en tekeningen die we van jullie krijgen, dankjewel allemaal!”

Cadeautje in de nieuwe schoen

Tussen de wachtende kinderen staan de broertjes Guus (5) en Rens (7) Booijink. Zij hoorden zojuist dat ze vanavond de schoen mogen zetten. “We hebben nog geen verlanglijstje gemaakt”,  merkt Guus op. “Maar ik wil graag spulletjes van Paw Patrol.” Ook Rens hoeft niet lang na te denken: “ik wil graag dingen van Pokémon”, vult hij aan. Ze vinden dat ze een cadeautje wel verdienen. “We zijn heel lief geweest”, legt Rens uit. “En we hebben ook goed samen gewerkt.” Is het dan misschien verstandig om een grote laars te zetten in plaats van een schoen? “Nee”,  antwoorden de broers in koor. “We hebben net nieuwe schoenen gekregen, speciaal voor sinterklaas. Die gaan we vanavond zetten.”

Dit jaar geen dansjes voor de Sint

Liz Brummer (5) heeft voor de speciale gelegenheid haar eigen mijter opgezet. Zij ziet het liefst een roze poppenbadje in haar schoen zondagochtend. “Liz heeft de hele week haar schoen al gezet”,  vertelt haar moeder. “Maar er zat natuurlijk nog niks in. Ze was dan ook blij dat ze het laatste kruisje op de aftelkalender kon zetten.”

De Tweelingzussen Demi en Lize Zandman (7) genieten van de optocht maar missen het traditionele afsluitende sinterklaasfeestje in ’t Oale Roadhoes wel een beetje. Vanwege de coronamaatregelen achtte de sinterklaascommissie het niet verantwoord om dat door te laten gaan. “Ik vind het feestje altijd heel leuk om naartoe te gaan”, zegt Demi. “Ja, ik ook”, valt Lize haar zus bij. “Dan gaan we altijd dansen voor de Sint. Het is jammer dat het niet kan maar zoals het nu gaat is het ook goed.” 

 

Manderveen klaar voor intocht Sinterklaas en Pieten

Zaterdag 20 november is het weer zover, de jaarlijkse intocht van de Sint en zijn Pieten in Manderveen. Vorig jaar heeft de Sint zijn intocht op aangepast wijze gelukkig toch door kunnen laten gaan, dit jaar zal het opnieuw op een aangepaste manier plaatsvinden. 

De Sint en zijn Pieten zullen op ludieke wijze door Manderveen worden rond gereden waarbij hij op 5 plekken zal stoppen om de kinderen toe te spreken en iets lekkers aan te bieden. In onderstaand schema zijn de plekken beschreven met de tijden:

14.30 uur kruising Veendijk- Plasdijk.
14.45 uur Schoolplein (kant Veendijk)
15.00 uur Veldekster - Bovenbroeksweg
15.15 uur Pottersweg - Bovenbroeksweg
15.30 uur Broekdijk - Vasserdijk (oprit Familie Kroeze)

De Sint hoopt de kinderen enthousiast te begroeten waarbij aanwezigen rekening houden met de geldende coronaregels.