Uitgaan & Cultuur

Bibliotheek Almelo
Willem Wilmink Dichtwedstrijd

ALMELO - Voor de 26e keer organiseert Bibliotheek Almelo de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter. Dichter Dorine Wiersma heeft de nieuwe zin bedacht. Zij werd door de vorige gastdichter Mylou Frencken uitgenodigd om de regel voor 2022 te bedenken. Dorine kwam met de volgende regel: het allerbeste is nog altijd rustig blijven.

Over de historie van de dichtwedstrijd

In de zomer van 1996 constateerde dichter Willem Wilmink, te gast in een radioprogramma vanuit de bibliotheek, dat poëzie in vroeger eeuwen een veel socialer karakter had dan nu.

Hij verwees naar de 15e-eeuwse dichter / prins Charles d’ Orleans die gasten op zijn kasteel pas toeliet nadat zij een gedicht hadden gemaakt op de vaste regel: “Ik sterf van dorst met de fontein voor ogen”. Het leek Wilmink een aardig idee om zoiets weer in ere te herstellen. De bibliotheek nam de uitdaging aan en vroeg Willem om een passende regel te bedenken die in de ingezonden gedichten voor moest komen. Via publicatie in met name De TC Tubantia resulteerde dat in 320 inzendingen. Wilmink vroeg vervolgens Jean Pierre Rawie om hem op te volgen. Dit leidde er toe dat achtereenvolgens Driek van Wissen, Drs.P., Patty Scholten, Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Kees Torn, Frank van Pamelen, Jan J. Pieterse, Katinka Polderman, Maarten van Roozendaal, Theo Nijland, Daniël Samkalden, Gerard Haverkort, Sjoerd Kuyper, Ted van Lieshout, Tjitske Jansen, Ingmar Heytze, Ellen Deckwitz, Anne Broeksma, Peter Knipmeijer, Theo Danes, Wietske Loebis en Mylou Frencken elkaar als gastdichter opvolgden.

Over Dorine Wiersma

Dorine Wiersma (Harderwijk, 1967) studeerde aan het conservatorium klassiek gitaar. Zij schreef veel teksten en muziek voor andere artiesten. Vanaf 1999 vormde ze met Barbara Tiggeler het duo ‘De Doos’. In 2003 stond ze als soliste in de finale op het Leids Cabaretfestival. En in 2009 ontving ze de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied Stoute Heleen, een anti-ode aan Heleen van Royen. Met Mylou Frencken maakte en speelde ze de voorstelling ‘Waagstukken’.

Over de spelregels

De dichtwedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige dwingende voorwaarde dat de regel van Dorine Wiersma er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen, in het begin, aan het eind, of ergens middenin. Bovendien mag de zin niet enkel als titel worden toegepast maar deze moet onderdeel zijn van het gedicht. Zowel vormvaste als vrije, niet rijmende gedichten zijn welkom. Maximaal één gedicht per inzender. De gedichten worden beoordeeld door een jury van vijf personen, en worden anoniem beoordeeld. Inzenden kan tot en met 27 februari 2022 naar Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of naar redactie@bibliotheekalmelo.nl

Door het insturen van een gedicht geeft de dichter toestemming tot publicatie of voordracht tijdens de prijsuitreiking.

Over de prijsuitreiking

Op zondag 13 maart 2022 vanaf 15.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats in café Feijn Lunchen & Lezen in Bibliotheek Almelo, Het Baken 3 te Almelo. De tien hoogst gewaardeerde gedichten zullen worden bekroond met een oorkonde en een juryrapport en een aantal prijzen worden toegekend. Deze tien gedichten zullen door de makers zelf worden voorgelezen. Alle vorige gastdichters zullen ook nu weer worden uitgenodigd.