Uitgaan & Cultuur

Mariakapel in Tilligte viert 20-jarig bestaan met extra feestelijke viering en processie

Bezoekers ervaren iets dat ze elders niet vinden

TILLIGTE – De Mariakapel aan de Westenveldweg in Tilligte is komende zaterdag het centrum voor Mariavereerders. Want op deze dag wordt de traditionele Mariaviering gehouden in het dorp. En wie er ooit bij is geweest die weet wat dit betekent.

De viering begint om 18.00 uur met een viering in de plaatselijke parochiekerk. Pastor Jan Kerkhof Jonkman gaat daarin voor. De muziekvereniging Amicitia verleent haar muzikale medewerking evenals het zangkoor van de kerk. Verder is ook een aantal bruidjes aanwezig.

Na de viering in de kerk is er een processie naar de Mariakapel. Onderweg worden Marialiedjes gezongen; dat gebeurt ook bij de kapel waar pastor Kerkhof Jonkman een overweging zal uitspreken die aan Maria is gewijd.

Initiatiefnemer

De Mariaviering met -processie in mei wordt elk opnieuw door veel Mariavereerders bezocht en die komen zeker niet alleen uit Tilligte maar uit de wijde omgeving. Eén trouwe bezoeker ontbreekt dit keer. En dat is Henk ten Berge. Hij was de initiatiefnemer van de Mariakapel in Tilligte en tot vlak voor zijn dood in augustus vorig jaar ook de beheerder. Hij overleed op bijna 90-jarige leeftijd. Daarmee kwam een fervente Mariavereerder uit de tijd. Maar ongetwijfeld zal zijn geest zaterdagavond nog nadrukkelijk aanwezig zijn. En dat is niet meer dan terecht. Wat was hij vorig jaar nog blij en opgelucht dat na twee jaar afwezigheid als gevolg van corona de Mariaviering weer doorgang kon vinden. Het zou ook de laatste Mei-viering zijn voor Henk ten Berge.

De prachtige Mariakapel van Tilligte bestaat 20 jaar. Henk ten Berge had als diep-gelovige een bijzonder gevoel voor Maria. De moeder van Jezus was voor hem alles. Toen muziekvereniging Amicitia in 2003 het 25-jarig jubileum vierde zag hij zijn kans schoon; hij nam als mede-oprichter en bestuurslid het initiatief voor de bouw van een Mariakapel aan de Westenveldweg. De kapel was het cadeau van Amicitia aan de Tilligter gemeenschap.

Intenties

Vanaf het begin werd de Mariakapel overspoeld door bezoekers. Het is één van de drukst bezochte in Twente. Van heinde en verre kwamen en komen mensen met hun eigen persoonlijke intenties naar de kapel. De kaarsen zijn niet aan te slepen. Henk ten Berge zorgde er voor dat alles ordentelijk verliep. Hij zorgde voor het onderhoud en opende en sloot ook elke dag trouw de deur. Vanuit zijn huis aan de Schoolstraat had hij zicht op de kapel. De buurt zag hem jarenlang lopen naar of komende van de kapel, op zijn klompen en in zijn overall met zijn onafscheidelijke alpinopet op.

Henk ten Berge was zelf misschien nog wel het meest verbaasd over de aantrekkingskracht van ‘zijn’ Mariakapel. „Al vanaf de opening in 2003”, vertelde hij enkele jaren geleden, ,,is de belangstelling groot. De mensen die ik erover spreek hebben het altijd over de sfeer in de kapel, ze ervaren er iets dat ze elders niet vinden. Ik kan me er wel iets bij voorstellen, we hebben ook heel bewust de kapel afgesloten met een deur, zodat mensen in alle rust zich tot Maria kunnen wenden. Dat moment van bezinning in alle rust wordt zeer gewaardeerd.”

De kapel is gerealiseerd naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van muziekvereniging Amicitia uit Tilligte, waar Henk ter Berge nadrukkelijk bij betrokken was. „Ik kom uit Bornerbroek, waar een florerende muziekvereniging is, en ik gaf les aan de basisschool in Saasveld, waar ook een gezonde muziekvereniging is. Toen ik Tilligte kwam wonen was hier geen muziekvereniging. Maar wat in Bornerbroek en Saasveld kan, moet ook in Tilligte kunnen, dacht ik.”

Hulp van boven

Het was direct na de oprichting een spannende periode omdat niet zeker was of Amicitia zou aanslaan. „We hebben hulp van boven gehad”, zei Ten Berge ooit. „Daarom kwamen we met het idee voor de Mariakapel ter gelegenheid van ons jubileum. We hebben vrijwilligers bijeen gezocht, geld gekregen, waarna we de kapel konden bouwen.”

Sindsdien was Ten Berge er kind aan huis. Het gebeurt regelmatig dat volle bussen de Westenveldweg aandoen. De mensen brengen een bezoek aan Koopman Mode en tuincentrum Oosterik. Tussendoor bezoeken ze de kapel. De vele volgeschreven gastenboeken spreken voor zich. Iedereen  spreekt voor zich. Iedereen heeft zo z’n eigen reden om de kapel te bezoeken. De mensen komen om voor iets of iemand te bidden, zich te bezinnen, alleen te zijn of een kaarsje te branden. Ten Berge had er wel een verklaring voor. „De boodschap van de kerk komt niet meer over. Maar bij Maria kan iedereen terecht.”

Voor Maria

Sinds het overlijden van Henk ten Berge is Henk Hartman (66) verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Dat doet hij met veel plezier en samen met een groepje andere vrijwilligers. Iedereen heeft zo zijn of haar taak. En dat doen ze allenmaal met hart en ziel zegt Henk Hartman. ,,Voor Maria, voor de kapel en voor Tilligte.”