Uitgaan & Cultuur

4, 5 & 6 juni Maarschalk van Saterslo

SAASVELD - Het Pinksterweekend (4, 5 & 6 juni) staat in Saasveld in het teken van ‘Maarschalk van Saterslo’. Te midden van de restanten van kasteel Saterslo, komen de sagen en legendes uit de rijke historie van Saasveld tot leven. Drie dagen lang wordt een theatraal muziekspektakel opgevoerd waarin verschillende sagen en legendes samenkomen, waarbij humor en moderne details niet uit de weg worden gegaan. Verteller Jan Riesewijk neemt de gasten mee in het verhaal, waarbij de muzikale uitvoering ligt bij het orkest en drumband van de Koninklijke Muziekvereniging St. Caecilia Saasveld, een zevental solisten en een 80-koppig koor. Onder muzikale leiding van Herbert Vreeman.

De begraffenis van ’n Maarschalk, de putschat, kasteel Saterslo, de van Reedes... Saasveld kent vele sagen en legendes rondom het voormalig kasteel Saterslo. “Wat zou het mooi zijn deze verhalen tot leven te laten komen, was onze gedachte ruim 3 jaar geleden”, aldus voorzitter Henri Veldhuis. “De Cultuur Historische Optocht stond in 2020 op de rol. Als St. Caecilia leek het ons mooi daar op aan te haken, door een muziekstuk te laten schrijven over de sagen en legendes van Saasveld. Dat resulteerde in het stuk: ‘Maarschalk van Saterslo’. Helaas gooide corona destijds roet in het eten, maar aankomend Pinksterweekend mogen we het vier keer uitvoeren.”

Bekende Tukkers

Wie anders dan de wereldberoemde Twentse componist Carl Wittrock moet de muziek schrijven?! Wittrock werd benaderd, was direct enthousiast en componeerde het stuk. De Twentse bekende tekstschrijver Laurens ten Den schreef de tekst, in het Twents dialect. Met Jos Brummelhuis als regisseur en Jan Riesewijk als verteller heeft St. Caecilia dé vakmensen van Twente weten te strikken.

Maarschalk van Saterslo

‘De Begraffenis van ’n Maarschalk’ is de meest bekende legende van Saasveld, en vormt de basis voor Maarschalk van Saterslo: ‘Het moet een bijzondere slechte dag zijn geweest, de 28ste september 1262. Saasveldse boeren, horigen en edellieden uit de wijde omtrek trotseerden regen en wind om hun kasteelheer Herman van Saterslo ten grave te dragen. Aangespoord door donder en bliksem lieten ze de zware lijkkist van hun ‘Grote Maarschalk’ in de moerassige gronden van 't Mölnven zakken. Maar nog voor de lijkkist de bodem van de kuil raakte, klonk een strabante stem: “Elk joar zal ik énen hanentred nöager noar mien kasteel hen kommen. Ik zal burcht Saterslo in oale luister herstellen en weer heersen oaver mien gebied!”

Al eeuwen klinkt in en om Saasveld de vraag: “Hoo wied zol he der met wean?” In het Pinksterweekend van 2022 kon het nog wel eens zo ver zijn! Volgens onbetrouwbare berekeningen heeft de Maarschalk dan eindelijk "..den ofstaand oflegd. En as die tied doar is, gef he dree lange daag’n feest!"

Naast verteller Jan Riesewijk, kent Maarschalk van Saterslo vier hoofdpersonages. En het zijn niet de minste: Kearl (Frank Droste), Wief (Annet Engelbertink), Wicht (Heleen Temmink) en het Jungske (Jona, Daan en Wout van het Stadsjongerenkoor Oldenzaal). De personages leven door de eeuwen heen. Ze waren er al toen de Grote Maarschalk nog leefde, maar kunnen ook prima omgaan met de social media. De Kearl, Wief en Wicht houden dezelfde leeftijd. Behalve het Jungske, die maakt een groei door. Van snotaap tot volwassen vrijer. De Grote Maarschalk is eigenlijk de grote ster, ook al schittert hij door afwezigheid. Maar hij heeft een belofte gedaan: dat ie ooit terug zal komen en dat het dan drie dagen feest zal zijn...

Totaalbeleving

Maarschalk van Saterslo biedt een totaalbeleving. Het speelt zich af op het kerkeiland en in de kerk van Saasveld, waar voorheen Kasteel Saterslo stond. Vanaf de eerste stap binnen de slotgracht waant het publiek zich terug in de tijd. Tijdens het geserveerde 3-gangendiner proeft men letterlijk de sfeer van toen. Na het diner wandelen de gasten door de kasteeltuin. Te midden van de restanten van kasteel Saterslo, komen de sagen en legendes tot leven door diverse sketches in de tuin. Na dit uitgebreide voorprogramma geniet men in de kerk van het theatrale muziekspektakel. Uiteraard is het na de uitvoering feest!

Voorzitter Henri Veldhuis: “Maarschalk van Saterslo wordt echt geweldig! De muziek is prachtig, de tekst zit vol humor. Het spreekt iedereen aan, en dat willen we ook. Het wordt een gezellige middag of avond uit, compleet met een 3-gangendiner en drankjes. Want zoals Herman van Saterslo, ook wel de Grote Maarschalk, zei: “Waart oe want de tied is doar, dat ik weer heersen zal. Dan gef ik dree lange daag’n feest op Saterslo”.

De kaartverkoop is gestart!

 

Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Deze zijn te koop via de website

www.maarschalkvansaterslo.com.