Uitgaan & Cultuur

120 jaar VVV Ootmarsum en VVV Denekamp

OOTMARSUM/DENEKAMP - Ruim een eeuw geleden is zowel in Ootmarsum als ook in Denekamp de Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer opgericht. Om precies te zijn 120 jaar geleden, in 1901. Bijzonder, want beide plaatsen waren als één van de eersten in Nederland met een eigen VVV. Waren het in Ootmarsum de plaatselijke ondernemers die het initiatief namen voor de oprichting van de VVV, was het in Denekamp mede te danken aan meester Bernink, ook oprichter van Museum Natura Docet, die de liefde voor de natuur in Noordoost Twente promootte en zo een bezoekersstroom op gang bracht. Dit heuglijke feit wordt gezamenlijk gevierd op  vrijdag 9 juli 2021.

Historische wandeling

Natuurlijk is er in een eeuw tijd veel veranderd. De straten, huizen en mensen zijn meegegaan met de tijd. Een groot deel van de authentieke panden heeft de tand des tijds doorstaan. Helaas een ander deel weer niet.

Het blijft bijzonder om te zien hoe een stad of dorp zich ontwikkelt in de loop der jaren. De prachtige oude, vaak nog zwart wit foto’s, brengen je zo weer terug in de tijd van toen. VVV Ootmarsum-Dinkelland heeft de geschiedenis van 120 jaar Ootmarsum en Denekamp in twee unieke wandelingen proberen samen te vatten. Deze gratis wandelingen die vanaf 10 juli verkrijgbaar zijn bij de VVV’s in Ootmarsum en Denekamp, brengen je langs authentieke plekjes en panden en laten je wanen in historische tijden. Ontdek en beleef de rijke historie.

VVV Ootmarsum

Begin 20e eeuw waren er in Ootmarsum al meerdere hotels te vinden. Zij herkenden de toeristische aantrekkingskracht op vakantiegangers van het authentieke stadje met haar prachtige omgeving. Zij waren het dan ook die onder de vlag van de VVV talrijke activiteiten hebben opgezet om het toerisme in Ootmarsum te promoten. Het toerisme in Ootmarsum groeide. In juli 1922 zorgde de ANWB ervoor dat ook het fenomenale panorama-uitzicht vanaf de Kuiperberg haar erkenning verdiende. Zij plaatsten een unieke oriënteertafel bovenop de Kuiperberg. Tot op de dag van vandaag nog altijd een grote publiekstrekker met haar markante uitzichtpunt dat grote delen van Twente en het Duitse grondgebied laat zien. Ootmarsum is in de loop van de jaren verder uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Met haar historische straatjes, smalle steegjes, authentieke vakwerkhuizen en vele leuke shopjes en kunstgalerieën is Ootmarsum een gezellig stadje om te vertoeven. Het toerisme floreert en er valt het hele jaar door iets te beleven.

VVV Denekamp

Het was meester Bernink (1878-1954) die een hele grote rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van een VVV in Denekamp. Bernink was al op jonge leeftijd gefascineerd door de flora in de omgeving van Denekamp en verzamelde planten, die hij determineerde, droogde en in een herbarium ordende. Door de enthousiaste verhalen van Bernink over de bijzondere flora in Noordoost Twente in het populaire tijdschrift ‘De Levende Natuur’, kwam natuurbeschermer Heimans (1861-1914) uit Amsterdam in de zomer van 1899 naar Denekamp om dit met eigen ogen te aanschouwen. Hij schreef vervolgens een serie enthousiaste artikelen in ‘De Levende Natuur’. Voor Denekamp was dit de start van wat nu natuurtoerisme wordt genoemd. De in 1901 opgerichte VVV maakte vervolgens reclame voor de makkelijke trein-tramverbindingen naar Denekamp en zorgde voor goed gedocumenteerde gidsen om het natuurschoon in deze regio onder toeristen te laten ontdekken en promoten. Nog altijd is Denekamp met onder andere haar landgoed Singraven, de Vrijdijk en de Bergvennen een prachtige plek voor natuurliefhebbers en actievelingen die houden van fietsen en wandelen in de veelzijdige natuur. Uiteraard heeft dit natuurtoerisme gezorgd voor vele accommodaties en toeristische plekjes waar het gedurende het hele jaar goed toeven is.

Uitnodiging 9 juli

Op vrijdag 9 juli wordt gevierd dat het precies 120 jaar geleden is dat de VVV’s in Ootmarsum en Denekamp zijn opgericht. VVV Ootmarsum zag het levenslicht op 10 juli 1901, de VVV in Denekamp volgde op 28 december van datzelfde jaar. Mede dankzij de vele vrijwilligers, leden, medewerkers en bestuursleden die decennia zich decennialang hebben ingespannen om het toerisme op de kaart te zetten in de mooie regio, kan dit heuglijke feit worden gevierd. De VVV’s zijn trots op wat ze samen hebben bereikt en neergezet.

Daarom een oproep aan iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan de VVV in Ootmarsum en Denekamp, nu en in het verleden. Je bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. In verband met alle maatregelen rondom corona hoort de VVV wel graag even of je komt.

Stuur dan uiterlijk woensdag 7 juli een mailtje naar info@vvvootmarsum.nl of info@vvvdenekamp.nl.

Verdere informatie volgt dan per e-mail. Heel graag tot ziens.