Sport & Vrijetijd

Zon, volleybal en vrolijkheid maken van Festiball doorslaand succes

TUBBERGEN - Voor de organisatie van het jaarlijkse Festiball in Tubbergen was het afgelopen vrijdag even spannend. Terwijl het feestplein en de beachvolleybalvelden klaar waren voor een weekeinde sport en vermaak, dreigde de corona-persconferentie -en de daarin genoemde aangekondigde verscherping van de coronamaatregelen- roet in het eten te gooien. Groot was dan ook de opluchting toen uit overleg met de gemeente Tubbergen later die avond duidelijk werd dat het volleybaltoernooi door kon gaan. De feestavond op zaterdagavond moest echter worden afgeblazen. Feestgangers togen daarom massaal op vrijdagavond naar het Raadhuisplein waar het een knalfeest werd.

Rijen dik stonden bezoekers vrijdagavond in de rij. “Dit kan voorlopig weleens het laatste feest zijn denkt bezoeker Sam uit Saasveld. “Daarom komen we op tijd en gaat laat weer weg.”

Last-minute regels en oplossingen

Vorig jaar werd de zesde editie van Festiball omwille van Covid-19 doorgeschoven naar september. Om diezelfde reden moest de organisatie dit jaar snel schakelen om het festijn volgens de kersverse maatregelen toch te kunnen houden. “Donderdag sijpelden de berichten al door dat het niet de goede kan op ging”,  zegt organisator Mark Oude Luttikhuis. “Dat de aangescherpte maatregelen voor ons zo last-minute bekend werden, was voor ons wel flink balen.” Want de regels gaven aan dat  er een streep ging door de geplande feestavond op zaterdag. Razendsnel overlegden de organisatoren wat ze het beste konden doen en besloten dat tickets voor de zaterdag ook op vrijdag konden worden gebruikt. Omdat er in totaal zo’n 2300 kaarten waren verkocht, was een grote toeloop de verwachting. Uiteindelijk maakten zo’n 900 bezoekers er een onvergetelijk feest van, onder leiding van het duo Feestnation. “Kaarten die niet zijn gebruikt, gelden volgend jaar alsnog”, laat Oude Luttikhuis weten.

Vooral voor de gezelligheid

Gezegend met heerlijk zomerweer gingen zowel zaterdag als zondag 80 teams de strijd tegen elkaar aan op de volleybalvelden. “Wij bouwen ons eigen feestje”,  zegt Lisa uit Tubbergen vrolijk. “Dat doen we elk jaar want we spelen ieder jaar mee. Dit jaar heet ons team ‘MDVDN’ wat staat voor ‘Meisjes Van de Nacht’. De teamnaam verandert ieder jaar.” De dames hebben niet extra getraind voor het toernooi. “Desondanks gaat het goed; tot nu toe wonnen we twee keer en hebben één wedstrijd verloren”, informeert MDVDN-speelster Deirdre.  “ Maar we zijn hier vooral voor de gezelligheid.”

Op de velden achter de kerk staat Britt met haar team. De volleyballers vallen op in hun feloranje shirts. “We dachten als het Nederlandse elftal het niet doet, doen wij het maar”, merkt de Tubbergse op. “Het is allang mooi dat het volleybaltoernooi doorgaat”,  vervolgt ze. “Voor de organisatie zal het een grote opluchting zijn. Voor mezelf ook hoor, ik vind dat er hier altijd een mooi sfeer hangt.” Dan is het tijd voor een teamfoto. De groep neemt plaats voor een stellage van kratten bier. De kratten vormen het woord ‘Festiball’. “Dat hebben we gemaakt vanuit Jong Nederland”, licht Britt toe. “Onze teamleden zijn allemaal bij Jong Nederland’.  

Steeds flexibeler

Ook tussen de wedstrijden door en na de krachtmeting op de sportvelden zoeken spelers de gezelligheid op op het gezellige, zomers aangeklede Raadhuisplein.  

Echter niet voordat de beveiliging de coronacheck-app heeft gezien. Om te voldoen aan de nieuwe richtlijnen plaatste de organisatie extra zitplaatsen op het feestterrein. “We worden in elk geval steeds flexibeler door de hele situatie”,  zegt Mark Oude Luttikhuis lachend. “En we maakten ons de afgelopen week druk om het weer. Het weer is geweldig maar dan is het ineens corona waar we last van krijgen.” Op serieuze toon vervolgt hij: “Het is al met al organisatorisch en financieel een flinke strop. Alle kosten zijn natuurlijk al gemaakt. De meeste artiesten moesten we noodgedwongen afzeggen.  We zoeken nu naar mogelijkheden om de financiële gevolgen te minimaliseren. Dat weerhoudt ons er niet van om volgend jaar een achtste editie te houden”,  benadrukt Oude Luttkhuis. “Die zetten we weer volgens traditie op in het eerste weekeinde van de schoolvakantie 2022.” 

Uw reactie