Sport & Vrijetijd

Willem heeft het nooit koud

LOSSER - Zaterdagochtend. De afgelopen nacht heeft het flink gevroren. Wandelaars in de Zandbergen ritsen hun winterjas nog eens goed dicht, handschoenen en muts mogen niet ontbreken tegen de kou. En daar komt Willem aan: op de fiets in korte broek en t-shirt. Een fietsende voorbijganger roept: ‘Bikkel!’ maar voor degenen die de 13-jarige Lossernaar kennen, is het geen bijzonder tafereel. Willem van Gemert heeft het gewoon nooit koud.

“Vroeger als klein kind al niet,” vertelt vader Michiel, “Toen we nog in Amsterdam woonden, liep hij altijd al het hele jaar door in korte broek, t-shirt en op blote voeten. We weten niet beter. Hij is ook nauwelijks ziek. Dus voor mijn vrouw Karin en mij is dat geen reden om te zeggen dat hij een jas moet aan doen. Ik denk dat hij zo’n 80% van de tijd van het jaar in korte broek rondloopt. Zijn twee broers en zus hebben het ook nooit koud, maar die dragen wel lange broeken of truien als het kouder wordt.” Ooit stuurde een leraar in Amsterdam hem naar huis omdat hij geen jas droeg, maar dat was ook de enige keer dat Willem echt op onbegrip stuitte. Na de verhuizing van het gezin Van Gemert naar Losser zo’n zes jaar geleden, vroeg een lerares van KBS De Martinus er wel naar, maar na uitleg glimlachte ze erom. “Het is ook niet zo, dat we geen geld voor een jas hebben ofzo,” grapt Michiel.

Wim Hof

Wordt hij wel eens moe van de opmerkingen die hij krijgt? “Nee,” is het antwoord van de inmiddels 2e-jaars student aan het Twents Carmel College in Losser, “Het zijn ook geen vervelende opmerkingen. De meesten vragen: heb je het niet koud? Of zeggen: hé, cool of bikkel! Dat is wel grappig.” Bij de Losserse Wielerclub waar Willem nu zo’n 1,5 jaar fanatiek MTB-er is, zijn ze er inmiddels aan gewend. Maar voor sommige trainingen heeft hij inmiddels wel een jasje aangeschaft: “Dat schijnt beter te zijn voor de spieren. En als het heel hard vriest met harde wind en hagel zoals de afgelopen week in Oostenrijk tijdens de skivakantie dan trek ik ook wel een winterjas aan.” In de voetsporen van Wim ‘the iceman’ Hof zien we hem voorlopig niet treden: “Nee, die is wel heel erg extreem.”