Sport & Vrijetijd

Weer succesvolle Euregio Fiets-4-Daagse met ook veel deelname elders uit ons land

DENEKAMP - Met zo’n 3700 ‘starts’ in vier dagen kijkt de organisatie van de Euregio Fiets-4-Daagse in Denekamp terug op een zeer succesvolle ‘herstart’ van dit traditierijke, grote Twentse fietsevenement. Inderdaad was het toch wel enigszins een ‘herstart’, want na de volledige afgelasting in 2020 en een aangepaste organisatie in 2021 door de coronapandemie, kon dit jaar weer een vol programma ‘gedraaid’ worden door de vrijwilligers en leden van de organiserende RTC. Weer alle dagen de ‘vrije’ start van de vier elke dag weer andere routes over afstanden van 25, 40, 60 en 100 km., smakelijkheden onderweg en weer een  interessant randprogramma met veel gezellige muziek op ’t Wubbenhof-terras ter afsluiting van de dag. Met bezoekjes aan de nieuwe Hugomarkt, museum Natura Docet, de zwembaden en ook het Hennie Kuiper museum. Bij dat laatste fungeerde de oud-wielertopper die zelf ook een dag meefietste, eveneens als gastheer tijdens de inleiding en de rondgang door het museum, bijgestaan door museumvrijwilligers Jan en Herman.

EF4D-voorzitter Roy Fox was een zeer tevreden man over de gang van zaken: weer meer deelnemers dan in het coronajaar, geen ‘gekke’ dingen, prachtig zomerweer en een feestelijke afsluiting op een bomvol terras inclusief serrezaal. Daar werden de oudste en jongste deelnemers op de verschillende afstanden geëerd en allerlei prijzen verloot.

Piet Sens vanuit Haarlem op de fiets naar EF4D…..

Ad Kamphuis die ditmaal de fotografische bijdrage leverde bij dit artikel, omdat ondergetekende door omstandigheden daartoe zelf verhinderd was, attendeerde daarnaast op een aantal ‘stoere’ oudjes in het grote deelnemersveld.  Zo was daar de 67 jarige Piet Sens uit Haarlem,  tot zijn pensioen magazijnbediende in Haarlem. Hij komt al ruim tien jaar naar Denekamp voor deelname aan de EF4D, maar maakt de reis vandaar naar Denekamp ook fietsend: de 1e dag van Haarlem naar Zwolle (140 km.), de 2e dag van Zwolle naar Slagharen (50 km). en dan dag 3 door naar Denekamp (63 km.), hier fietst hij dan vier maal de 100 km. en dan weer dezelfde weg terug. En die ongeveer 900 km. op een ‘gewone fiets’! Lachend: “Ja , ik fiets al mijn hele leven. Dit is m’n 22e fiets en in totaal heb ik zo’n zeshonderd duizend kilometer gefietst! Het is hier een prima organisatie en de omgeving met al dat bos, prachtig!” Willem Horst (94)  komt vanuit Wijhe al vele jaren de EF4D fietsen. De voormalig veehandelaar deed dat aanvankelijk samen met zijn echtgenote op een ‘gewone fiets’, maar vanaf zijn 64e alleen en op de racefiets en dan altijd de 100 km. “Ik heb jaren met een groepje van hier gefietst, onder meer met Johan Busscher. De laatste jaren fietste ik  weer mee op een ‘gewone fiets’ en dit jaar reed ik voor het eerst de 60 km. route. Elk jaar fiets ik zo’n 4 tot 5 meerdaagse tochten, maar hier in Twente is dat landschap zo mooi en die gemoedelijkheid!” Herman Lenting (92) uit Ravenstein nam voor de 7e maal deel aan de vierdaagse in Denekamp. Tot vorig jaar deed de voormalige goudsmid en juwelier , toen nog woonachtig in Zuid-Limburg, mee op de sportfiets, dit jaar voor de eerste maal op de E-bike. Per jaar neemt hij aan zo’n 10 meerdaagse fietstochten deel. Zo leerde hij het grote verschil tussen de landschappen in bijvoorbeeld Zeeland en Twente en de Achterhoek kennen. “Twente heeft zo haar aparte charme,” aldus deze stoere deelnemer die van elke tocht een verslag met foto’s maakt  voor vrienden en familie. Op bijgaande geselecteerde foto’s een kleine impressie van dit opnieuw tot in de puntjes verzorgde  fietsevenement.

 

Tekst: PBJ /foto’s: AK