Sport & Vrijetijd

VV Langeveen maakt zich op voor 75-jarig jubileum

LANGEVEEN - Het is donderdag 15 juli precies 75 jaar geleden dat Voetbalvereniging (VV) Langeveen werd opgericht. Dit jubileum wilde de club niet ongemerkt voorbij laten gaan. De jubileumcommissie ging voortvarend te werk en stelde een veelzijdig feestprogramma samen met activiteiten voor jong tot oud. De aftrap van de feestweek is donderdag 15 juli met de opening van de nieuwe entree van de accommodatie, Sportpark ’t Schreuder, en de expositie ’75 jaar VV Langeveen’ in de kantine. De festiviteiten vinden, vanwege de recente verscherpingen van de coronamaatregelen, onder voorbehoud plaats tot  en met zondag 18 juli.  

Op de foto ziet u de jubileumcommissie. Commissieleden Niek Waaijer en Marcel Waaijer ontbreken op de foto.

Naast de komende, aangepaste feestdagen, heeft de jubileumcommissie besloten om volgend jaar alsnog groots uit te pakken met een jubileumfeest en een receptie. Actuele informatie omtrent de voortgang van de activiteiten is te lezen op de website: www.vv-langeveen.nl en op de Facebookpagina. 

75 Jaar VV Langeveen in een expositie

De jubileumcommissie, bestaande uit de leden Jan Waaijer, Bertus Nijhuis, Marcel Waaijer sr., Niek Waaijer en Manfred Paus, is druk bezig met de voorbereidingen voor het jubileum. Op en rond het sportpark worden de laatste puntjes op de i gezet. “Dat we aan het 75-jarig bestaan aandacht wilden schenken stond vast. Maar hoe?”, vertelt commissielid Manfred Paus. “Het idee ontstond om een expositie in te richten. Uiteenlopende objecten van de beginjaren tot nu zijn hierin opgenomen. Waaronder veel foto’s waarop nagenoeg iedereen zichzelf of een bekende terugvindt. Ook kwamen er oude voetbalshirts boven water uit de jaren tachtig. Hierop staat als sponsor ’Gebroeders Plegt’ dat inmiddels Pleg-Vos heet. “Dat was onze eerste sponsor die altijd is gebleven”,  laat Paus weten. “De shirts waren in bezit van Bertus Nijhuis.”

“Ik bewaar heel veel”, reageert Nijhuis, oud-voorzitter, oud-trainer, oud-speler en trouw lid van VV Langeveen. “En niet alleen spullen, ook herinneringen.” 

Postduif

Die herinneringen werden en worden in aanloop naar de 75e verjaardag van de voetbalclub rijkelijk gedeeld. De anekdote van de postduif bijvoorbeeld, is volgens Nijhuis bij iedereen bekend. “Langeveen speelde een wedstrijd tegen KOSC uit Ootmarsum”, memoreert de Langevener. “Langeveen had aan gelijkspel genoeg om kampioen te worden. Tien minuten voor het eindsignaal maakte KOSC 3-2. Toentertijd bestonden er natuurlijk nog geen smartphones. Een toeschouwer uit Ootmarsum bevestigde daarom een briefje aan de poost van een postduif waarop hij de voorsprong van KOSC schreef. Die duif was amper onderweg naar Ootmarsum toen Langeveen een minuut voor tijd de gelijkmaker scoorde, eindstand: 3-3. Op dat moment schreeuwde iemand uit het publiek richting de  duifeigenaar: ‘Het wördt tied da’j den doef weer terughaalt’. Hilarisch moment.”

Tevens wordt nog altijd met trots teruggekeken op het seizoen 1965-1966. Nijhuis: “VV Langeveen werd toen kampioen in de 4e klasse. Het seizoen er speelde het eerste in de 3e klasse tegen onder ander de Enschede Boys. Dat waren destijds echt geen kleintjes. In die tijd waren clubs als Stevo uit Geesteren en andere gerenommeerde clubs uit de gemeente Tubbergen niet opgewassen tegen de Langeveners”, verzekert hij.

Hart van Langeveen

In de 75 jaar dat de club bestaat is VV Langeveen voor verschillende generaties het sportief-sociale hart van het dorp. “De  saamhorigheid viert hier hoogtij”,  laat Jan Waaijer van de jubileumcommissie weten. “Kijk alleen eens hoeveel reclameborden er langs het veld staan. Mede dankzij onze goede sponsorcommissie zijn heel veel bedrijven uit- en buiten Langeveen sponsor.” “We sporen onze leden ook aan om  bij de clubsponsoren hun spullen te kopen”, vult Paus aan.

Feest voor leden uit Langeveen en Bruinehaar

Daarom is het jubileumfeest een feest voor heel Langeveen en Bruinehaar. Het programma is ondertussen rond. “Momenteel zijn we in overleg met de gemeente Tubbergen over wat wel en niet kan nu de coronaregels weer zijn aangescherpt,  laat Manfred Paus weten. “Tot nader bericht gaan de activiteiten door volgens planning vanaf donderdag 15 juli.”

Voorafgaand aan de jubileumactiviteiten staat ook dinsdag 13 juli in het teken van VV Langeveen. Clubleden gaan dan vanaf 18.00 uur op pad om huis-aan-huis bierglazen te verkopen met daarop het jubileumlogo. 

De jubileumfeestweek begin officieel donderdag 15 juli met de opening van de vernieuwde entree van Sportpark ’t Schreuder. Aansluitend is de opening van de expositie door de oudste leden van de club: Johan Hagedoorn en Alwie Tijhuis. Zij doen dit samen met de twee jongste leden: Raf Olimulder en Ted Haarhuis uit Jo8. De expo is het hele weekeinde te bezichtigen. Ter afsluiting staat er voor de aanwezigen -op gepaste afstand-  een borrel met een hapje klaar. 

Bennie Wigger bokaal als eerbetoon

Met een 5x5 voetbaltoernooi voor 16 jaar en ouder wordt invulling gegeven aan de vrijdag. Negentien teams, dames en heren, hebben zich hiervoor aangemeld. Gestreden wordt deze dag om de Bennie Wigger bokaal; een bokaal die in het leven in geroepen uit eerbetoon aan VV Langeveen-lid Bennie Wigger die in 2020 overleed. 

Daags erna, op zaterdag, staan de jeugdleden centraal. Zij kunnen zich uitleven op een stormbaan, een watersjoelbaan, en voetbalspellen. Vanaf 16.00 uur begint de sponsormiddag met een activiteit. Zondagochtend luiden om 09.00 uur de klokken van de H. Pancratiuskerk in Langeveen ter aankondiging van de kerkdienst die in het teken staat van het 75-jarige jubileum van VV Langeveen. Vanaf 10.15 uur is het tijd voor de jaarlijkse vrijwilligersbrunch bij Café-Restaurant Waaijer. ’s Middags staat vanaf 12.00 uur de historische fiets- en scootertocht op het programma. Deze leidt deelnemers langs plekken met veel wetenswaardigheden. Tevens is die middag bedoeld als familiedag voor de inwoners van Langeveen en Bruinhaar op een ruim opgezet terras. Allerlei speelattributen- en toestellen bieden de jeugd deze middag volop vermaak.

De eerder geplande grote feestavond en de officiële receptie worden doorgeschoven naar de zomer van 2022. 

Op de foto ziet u de jubileumcommissie. Commissieleden Niek Waaijer en Marcel Waaijer ontbreken op de foto.