Sport & Vrijetijd

Veel animo voor eerste bixie concours tijdens Concours Langeveen

LANGEVEEN - Ook de allerkleinste ponyliefhebbers kunnen dit jaar deelnemen aan het Concours in Langeveen. De 54e editie wordt namelijk uitgebreid met een bixie concours. Zaterdagmiddag 3 september is er vanaf 14.00 uur een bixie wedstrijd voor zowel dressuur als springen. Deelnemen aan beide onderdelen mag maar hoeft niet. “We willen het een keer proberen en bij succes vermoed ik dat er een vervolg komt”, aldus Lydia Haselbekke van de organiserende Paardensportvereniging (PSV) De Molenruiters Tubbergen-Langeveen.

Het Concours Langeveen, op het terrein aan deVeldboersweg, staat voor veel ruiters al jarenlang standaard op de kalender. Ook dit jaar presenteert PSV De Molenruiters een mooi programma pony’s en paarden en voor publiek van alle leeftijden.

Bixie voor de allerkleinsten

Met het bixie concours hoopt de organisatie de jongste jeugd te enthousiasmeren voor de paardensport. “Bixie is voor kinderen van vier tot twaalf jaar”, informeert Lydia Haselbekke. “Door de jeugd al op jonge leeftijd te stimuleren, kunnen ze eerder doorstromen en een stapje hoger. Dat stapje hoger zijn de ponyconcoursen. Daarvoor willen we ook graag deelnemers blijven behouden. En het is bovendien een ontzettend mooi gezicht om die kleintjes te zien rijden.”

Categorieën

De belangstelling is groot. De nieuwe rubriek zat een maand geleden al vol. In totaal zijn er deze 40 starters. Het bixie concours is onderverdeeld in drie categorieën. AA; hierbij mogen de ouders meelopen met de pony aan een touw, A; waarin de kinderen zelfstandig rijden en proef B1, dressuur ter voorbereiding op het ‘echte werk’, oftewel het ponyconcours. Dit is een soort instapklasse om kinderen kennis te late maken met wedstrijden”, verduidelijkt Haselbekke.

Een officiële jury verzorgt de beoordeling op papier en geeft opbouwende kritiek. Er is een winnaars top drie en de rest eindigt allemaal als vierde.

Zaterdagmiddag is ponymiddag

Volgens traditie is zaterdagmiddag ponymiddag tijdens het Concours Langeveen. Voor de kinderen staan er stands met schmink, glitters en hoefijzers die ze mogen versieren en ligt er een grote berg zand om in of mee te spelen. De bixie wedstrijden beginnen om 14.00 uur en duren tot 17.00 uur. Om 17.00 uur gaat op het hoofdterrein de finale van de ponywedstrijden van start. Tegelijkertijd begint Hippisch Hour, met een drankje voor € 1,00 en live muziek.

Op de foto ziet u Fleur Haselbekke met haar B-pony Corrado en Pien Weghorst met haar D-pony Auber Alabana van de Molenruiters Tubbergen-Langeveen.