Sport & Vrijetijd

Van den Dijk: “Inline skaten op Special Olympics in Rijssen moet feest worden voor sporters”

RIJSSEN – Het nieuwe clubgebouw werd geopend, veel nieuwe leden konden ingeschreven worden en de competities gingen door. Voor de Schaats en Skeelervereniging was het afgelopen jaar, ondanks corona, een goed jaar.  
 
Inmiddels zijn ook de voorbereidingen gestart voor een grote happening volgend jaar: de Special Olympics, waarvan het inline skaten op de baan in het Opbroek gehouden wordt. “Het gaat erg goed met de vereniging. Vorig jaar zijn we hard gegroeid, we mochten maar liefst 45 nieuwe leden verwelkomen. We merken dat de baan een behoorlijke aantrekkingskracht heeft. Ook de clinics die door Schaatsteam Reggeborgh op basisscholen in de regio zijn gegeven zorgen ervoor dat meer kinderen in aanraking komen met onze sport”, vertelt voorzitter Mark van den Dijk.  
 
Ondanks corona kon de skeelersport in grote lijnen doorgaan. De eigen clubcompetitie kon gehouden worden en ook de regionale en landelijke competities konden gewoon doorgegaan. “Wel zijn we wat later in het seizoen gestart met wedstrijden dan we gewend zijn.” In de wintermaanden wordt, zolang de coronamaatregelen het toelaten, elke donderdagavond getraind op de skeelerbaan. Diverse hardloopoefeningen komen aan bod, maar ook techniek en stabiliteitsoefeningen. “In de winter kunnen we niet skeeleren omdat het normaal gesproken te nat en glad is. Wel wordt er ook veel geschaatst door onze leden”, geeft Van den Dijk aan. “Ondanks de beperkingen rondom corona hebben we best een mooi seizoen gehad. Met wat aanpassingen, maar toch! Ook hebben we afgelopen seizoen ons eigen clubgebouw kunnen openen en daar zijn we ook erg trots op!”  
 
Voor het nieuwe jaar staat er van alles op stapel. “We organiseren in ieder geval de finale van de Stouwdamcompetitie, een regionale jeugdcompetitie. En natuurlijk ook onze clubcompetitie. Wellicht dat we ook nog mee gaan doen als één van de vier etappes in een vierdaagse, maar daar moeten de plannen nog verder voor worden uitgewerkt.” Naast de reguliere competities staat er in 2022 een bijzonder evenement aan te komen: de Special Olympics in Twente, waarvan het inline skaten bij de Rijssense club op de baan gehouden wordt!  
 
De Special Olympics worden gehouden van 10 tot en met 12 juni. De spelen worden vrijdag geopend en zaterdag 11 juni worden op de skeelerbaan in Rijssen de wedstrijden verreden. 's Morgens zijn er de kwalificatiewedstrijden en 's middags de finales.  
“Dat onze baan daarvoor gekozen is, is natuurlijk erg gaaf. Het is een mooie blijk van waardering. Het zorgt voor het nodige enthousiasme, niet alleen bij sporters maar ook bij ons.”  
 
Sponsors gezocht voor Special Olympics 
De voorbereidingen voor dit evenement zijn inmiddels gestart. Van den Dijk vertelt dat er al meerdere keren overleg is geweest met de organisatie van de Special Olympics. “Ook in onze eigen commissie zijn er al de nodige voorbereidingen geweest. Denk daarbij aan het maken van draaiboeken, het maken van begrotingen enzovoort.”  
 
De vereniging wil er vooral een feest van maken voor de deelnemers. “Het technische gedeelte kennen we wel, wat dat betreft zien we geen probleem in het organiseren van de Special Olympics. Maar we willen er die dag echt een feest van maken, dus naast de wedstrijden moet het een geweldig evenement worden waar het voor iedereen een feest is om bij aanwezig te zijn, met in de hoofdrol de sporters!” 
 
Aan dit onderdeel van de Special Olympics kunnen maximaal 65 deelnemers mee doen, op de 100, 300, 500 en/of 1000 meter. De komende tijd gaat de skeelerclub op pad om sponsors hiervoor te werven. Van den Dijk: “We hopen dat er veel bedrijven zijn die in zien dat dit een geweldig maatschappelijk evenement is. Daar wil je natuurlijk graag je naam aan verbinden, zodat wij er een écht feest van kunnen maken.”  
 
De voorzitter verwacht dat er vanuit de eigen vereniging voldoende vrijwilligers zullen zijn om vooraf en tijdens dit evenement assistentie te verlenen. “We verwachten die dag rond de 25 vrijwilligers nodig te hebben. Gelukkig merken we dat de leden het erg leuk vinden dat dit evenement bij ons gehouden wordt, dus we denken dat we dit kunnen invullen.”  
 
Van den Dijk, die zelf zijn rondjes meerijdt met de recreantengroep die hij j traint, hoopt bij de start van het nieuwe skeelerseizoen weer vol in te zetten op allerlei leuke activiteiten. “Gezien de situatie is het nu soms nog wat lastig om te plannen in de toekomst, maar we hebben alles in de startblokken staan voor een heel mooi seizoen! Hopelijk levert dit ook verdere groei van de vereniging op.” 
 
Baan onder water… 
En mocht de vorst zich aandienen, dan wordt de baan zeker onder water gezet. “Inmiddels hebben we van de drie winterseizoenen de ijsbaan al twee keer één of meerdere dagen kunnen openen. Natuurlijk gaan we ervoor om dat ook dit jaar weer voor elkaar te krijgen, maar daarvoor zijn we wel afhankelijk van voldoende vorst!”