Sport & Vrijetijd

Unicum bij OVV: volledige herstart competitie

OLDENZAAL - De Oldenzaalse Vrijetijds Volleybal (OVV) heeft tijdens de laatste fase van de coronacrisis voor een bijzondere oplossing gekozen. De overkoepelende organisatie voor recreatieve volleybalteams besloot in september vorig jaar tot een volledige herstart van hun competities. Dit gebeurde tijdens de laatste stuiptrekkingen van de coronacrisis waarbij onder meer de binnensporten in de ban werden gedaan.

Na krap twee weken werd de competitie stilgelegd. Maanden later in januari 2022 werd hij weer ‘hervat.’ Het unicum zit hem er echter in dat alle behaalde punten eerst werden gewist, een resoluut einde van een ultrakort seizoen dus.  

Herstart

OVV bestaat uit 31 Oldenzaalse en één Lutterse volleybalvereniging. Binnen de 32 teams bevinden zich 66 teams van 600 recreatieve volleyballers, mannen én vrouwen. De verantwoordelijkheid voor de beslissing om de competitie opnieuw te laten beginnen, was in handen van het bestuur en daarmee dus ook voorzitter Marijke Egbers. Na alle opties te hebben afgewogen, koos ze voor een ‘reset’ van de competitie. Alle punten weer op 0. Een ingrijpende beslissing van het kaliber dat je zelden tegenkomt. En zoals zo vaak met zulke zware beslissingen, stonden niet alle neuzen direct dezelfde kant op. Maar Egbers hield voet bij stuk en kijkt met trots terug op hoe de volleyballers en volleybalsters het besluit destijds oppakten.

Mooie initiatieven

“De competitiestop, die uiteindelijk maanden bleek te duren, zorgde voor een periode van onzekerheid. Maar de bereidwilligheid bij de sporters om er toch een mooie tijd van te maken, was ontzettend groot en daar ben ik trots op. De teams kwamen met leuke ideeën zoals een sjoelcompetitie of een online wereld van virtuele avatars. Er werden digitale vrijdagmiddagborrels gehouden via zoom. Elk team verzon wel iets inventiefs. Uiteraard met inachtneming van de toen nog geldende basismaatregelen zoals de anderhalve meter afstand en niezen in de elleboog.” 

Volleyballersmentaliteit

De volleyballers van OVV staan erom bekend dat ze elkaar, ook nadat ze zijn gestopt met volleyballen, nog geregeld blijven zien en leuke dingen doen. Het toont de kracht en teamgeest van de sporters die overduidelijk het sociale aspect hoog in het vaandel hebben staan. Egbers voegt toe: “Desondanks zijn ze in de zaal ontzettend fanatiek. Dat is de echte volleyballersmentaliteit.”

Eerdere domper

In het begin van de coronacrisis kreeg OVV al eerder te maken met een enorme domper. “In 2020 moesten we noodgedwongen de volledige competitie annuleren. Het is daarom niet moeilijk voor te stellen dat de schrik er goed in zat toen het virus eind vorig jaar opnieuw zijn tol eiste.”

NeVoBo

Volgend jaar bestaat OVV precies 50 jaar en is ‘still going strong’. De opzet van de overkoepelende volleybalvereniging voor recreatieve volleyballers die onderling strijden in hun eigen competities en dus niet landelijk, blijkt een regelrecht succesnummer. Dat blijkt wel uit het gegeven dat de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) OVV erop aandrong hen binnen hun gelederen op te nemen. “Maar daar hebben we van af gezien”, aldus een stellige Egbers. “Ik legde ze de vraag voor: wat hebben jullie ons te bieden wat we nog niet hebben of zelf niet kunnen regelen? Al onze teams regelen hun eigen scheidsrechters en zalen. Meer hebben we niet nodig. Hier hadden ze geen antwoord op. Sterker nog: Het spreekwoord met de mond vol tanden staan, was hier van toepassing. We zagen af van toetreding tot de NeVoBo. En gezien onze zelfredzaamheid gedurende de coronacrisis is het een juiste keuze gebleken.”

Samenwerking Pollux

Inmiddels ligt de herstart van de competitie alweer een paar maand in het verleden en komt het einde alweer in zicht. Egbers kijkt daarom dan ook alvast verder vooruit. Want Egbers weet: besturen is vooruitzien. In het vooruitzicht ligt een gesprek met VV Pollux. Egbers is enthousiast om te bespreken op welke vlakken OVV kan gaan samenwerken met de Oldenzaalse vereniging, waarvan het vrouwenteam jarenlang op het hoogste niveau speelde, de eredivisie. “Samenwerken kan in de breedste zin van het woord worden opgevat. Ik heb er ontzettend veel zin in.”