Sport & Vrijetijd

Tweespalt door plannen voor 'BikeParc' EMC aan Rondweg

ENTER – Buurtbewoners van de Rondweg in Enter zijn tegen de komst van een zogenoemd BikeParc, een plan van de Enterse Motorclub EMC. De club heeft op het eigen terrein aan de Krompatte, bij 't Kluphoes, geen plek om een dergelijke voorziening te realiseren. Gesprekken met eigenaren van landbouwgronden aan de Rondweg in Enter zijn positief verlopen en daarmee ligt de weg open voor een BikeParc.

 

Het nieuwe terrein aan de Rondweg is nodig om wedstrijden met elektrische motoren en fietsen mogelijk te maken en EMC wil daarmee voorloper zijn en blijven in de ontwikkeling van deze nieuwe dimensie van motorsport. “Het feit dat er geen geluidsoverlast en stikstof uitstoot is, maar wel genoten kan worden van de sport is uniek ten opzichte van de huidige terreinen waar met verbrandingsmotoren gereden wordt”, is te lezen in het plan van de motorclub. “De opzet is om het gehele BikeParc zoveel mogelijk op te laten gaan in zijn omgeving. De combinatie tussen sport, recreatie en natuur zullen nauw met elkaar verweven worden.”

Omwonenden echter zien behoorlijk wat beren op de weg en zijn tegen het plan van het park. “Vorig jaar heeft EMC een klein aantal buren gesproken over een crossterrein voor elektronische motoren. Toen zijn de fietsers er niet bij benoemd. Er komt dus steeds meer bij”, aldus de buurtbewoners in een schrijven aan deze krant. “Ook is toen al benoemd dat wij als bewoners van de Rondweg tegen een park op deze locatie zijn en is de club geadviseerd om verder te kijken. Bovendien is toen de vraag gesteld 'wie rijden er op deze motoren' en 'waar zijn die parken'. Nu blijkt dat er één park op een braak liggend terrein ligt en nog één park elders in Nederland. In Enter zou dus het derde park van Nederland komen op een stuk grond, waar juist een natuurgebied zou moeten komen. Zo’n park hoort volgens ons dus niet in een buitengebied waar mensen wonen, maar hoort thuis op een braakliggend terrein of op een industrie terrein.”

De buurtbewoners hebben een brief geschreven aan de gemeente Wierden. “Daarin staat de vraag wat er van het plan klopt. Want we hoorden dat de plannen al rond zijn, ondanks dat er bewoners tegen de beoogde locatie zijn. Nog vreemder is dat de grond is aangekocht door de sportfederatie, terwijl er van zeventien huishoudens bekend is, dat deze tegen een zogenoemd BikeParc zijn. Er word dus duidelijk een politiek spelletje gespeeld, waar wij als Rondweg-bewoners de dupe van kunnen worden.”

De bewoners laten duidelijk weten niet tegen het plan te zijn, maar wel tegen de locatie waar het moet komen. “We zijn niet tegen het park en tegen de plannen van EMC, maar puur tegen de locatie waar deze zou moeten komen. Wij wonen met veel plezier op dit mooie stukje natuurgebied dat ze met deze plannen om willen toveren naar een BikeParc. We willen onze rust en privacy, het behoud van het landelijk gelegen terrein en bovendien ook veiligheid. Wat de buurt betreft heeft het BikeParc van EMC hier geen draagvlak.”