Sport & Vrijetijd

Ledje waarschuwt ruiter of amazone

Trainreinteugel maakt druk in paardenmond goed zichtbaar

Frans van den Bogaerd (links) en Roel Smelt, initiatiefnemers van de Trainreinteugel. Foto: Roel Smelt
Frans van den Bogaerd (links) en Roel Smelt, initiatiefnemers van de Trainreinteugel. Foto: Roel Smelt

WIERDEN/RIJSSEN – Hoe zorgt de ruiter of amazone er voor dat de paardenmond door de teugel niet teveel belast wordt? En hoe weet de berijder wanneer dat wel het geval is? Frans van den Bogaerd uit Wierden en Roel Smelt uit Rijssen ontwikkelden samen een teugeldrukmeter, de Trainrein, die inmiddels wereldwijd verstuurd wordt.

Het begon allemaal bij Van den Bogaerd in Wierden. “Ik vond van mijzelf dat ik met een strenge hand reed en vroeg me af wat ik daardoor deed in de mond van het paard.” Zelf werkzaam als hoofd engineering en productontwikkeling bij een machinefabriek besloot hij te kijken of de druk in de paardenmond gemeten kon worden. Hij sloopte de radiografisch bestuurbare auto van zijn zoon, haalde de hendeltjes en zendertjes er uit en maakte daarmee een zenderkastje aan de paardenteugel. Het was het begin van de Trainrein.

Enkele jaren later maakte Van den Bogaerd de overstap naar de manege waar Roel Smelt al langer reed. Ze spraken elkaar regelmatig – onder andere over de teugeldrukmeting – en besloten samen te werken om een meetinstrument te ontwikkelen. Daarmee zouden ruiters dan meer controle kunnen krijgen op de door hen gevoerde teugeldruk. Er werd een complete teugel ontwikkeld, de Trainrein, met aan de rechter- en linkerzijde een krachtopnemer en een ledlampje. Wanneer de ruiter meer dan 2,5 of vijf kilogram druk uitoefent gaat het ledlampje branden.

Smelt: “Ruiters hebben vaak veel meer gewicht in de hand dan ze zelf denken. De Trainrein laat zien met hoeveel belasting de ruiter aan de teugel trekt. Ruiters zien direct of er een gelijke druk is op twee teugels. De Trainrein is een goed controlemiddel voor ruiters om te zien of ze inderdaad verantwoorde druk uitoefenen op de teugels.”

Volgens beide heren is de teugel ook een middel om de communicatie tussen ruiter en paard te verfijnen. “De ruiter kan proberen dezelfde oefeningen te doen, met minder druk in de mond van het paard. Er zijn meer teugeldrukmeters, maar deze variant is uniek. Je hebt geen computer nodig om de teugel uit te lezen en de prijs is veel en veel lager dan de complexere systemen die op de markt zijn. Wij wilden een trainingshulpmiddel ontwikkelen dat toegankelijk zou zijn voor de grote groep ruiters die simpelweg plezier heeft in het paardrijden. En dat is gelukt.”

Voor meer informatie: www.trainrein.nl